"BRZ ODGOVOR 22": Američki padobranci se iskrcavaju na Balkanu

Autor: Republika

Svet

10.05.2022

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD

"BRZ ODGOVOR 22": Američki padobranci se iskrcavaju na Balkanu

Foto: Tanjug/AP

Američka 173. padobranska brigada u četvrtak 12. maja treba da izvede desant snage ojačajnog bataljona na poligon Krivolak u Severnoj Makedoniji. To je početni deo vežbe "Brzi odgovor 22" (Swift Response 22) na kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD, domaćina iz Armije Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera. Čak 1.800 padobranaca biće deo prikaza reakcije snaga NATO za brzo reagovanje u krizi. Predviđeno je više od 700 padobranskih skokova iz američkih aviona C-130J Herkules. Lovačka avijacija pratiće avione za prevoz desanta i štititi od protivničke avijacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Helikopteri

Senka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vežbi. Jasno je da se radi o proveri NATO za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku.

Centralno mesto vežbe je poligon Krivolak koji je uređen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru osim desanta prikazaće se neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće jurišni avioni američke avijacije A-10C iz 104. borbene eskadrile Nacionalne garde Merilenda za potrebe vežbe preleteli su okean i privremeno će biti na aerodromu Ohrid.

Na aerodrom Petrovac pristigla je tehnika američke armijske avijacije – teški transportni helikopteri Činuk i višenamenski Blek houk.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Britanski borbeni helikopter "Apač"

Britanci su došli sa borbenim helikopterima Apač. U Severnu Makedoniju pristižu jedinice koje će učestvovati u dinamici vežbe do 20. maja.

Vežba "Brzi odgovor 22" na Balkanu je deo šire međunarodne vežbe koja se održava pod istim imenom ovog proleća u regionu Arktika, Baltika i Balkana. Učestvuje ukupno 9 000 vojnika.

Jedna od aktivnosti za javnost bio je aeromiting održan 8. maja na aerodromu Stenkovec kao prikaz potencijala Nato.

(Republika/balkansec.net)

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading