DVE ZEMLJE REGIONA ŠALJU TEŠKU ARTILJERIJU U UKRAJINU!

Autor: Republika

Svet

21.04.2022

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenija se sprema da donira tenkove Ukrajini a isto bi uskoro mogla da učini i Rumunija, javljaju mediji dve zemlje.

DVE ZEMLJE REGIONA ŠALJU TEŠKU ARTILJERIJU U UKRAJINU!

Foto: youtube.com/printscreen

Time bi se prvi put tenkovi regiona priključili poklonjenim oklopnjacima drugih članica NATO u okviru napora pomoći Kijevu za odbranu od ruske invazije.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Tenkovi na putu za Ukrajinu

Nemački i slovenački mediji su javili da će Ljubljana pokloniti tenkove T-72 Ukrajini, kao i da će zauzvrat od Nemačke dobiti tenkove i oklopna vozila iz zaliha. Slovenija je izrazila želju za tenkovima Leopard 2 i borbenim vozilima pešadije Puma i točkašima Bokser, a Berlin je navodno izrazio spremnost da ustupi nešto starije oklopnjake Marder i Fuhs.

Ljubljana raspolaže se 57 tenkova M-84, jugoslovenskom verzijom sovjetskog T-72 sa značajnim unapređenjima. Od starijih T-55 nasleđenih od ex YU 32 primerka je modernizovano na standard M-55S. Većina tenkova je konzervirana i smeštena u kasarni Stanislav Požar u Pivki.

Slovenija danas u operativnoj upotrebi ima jednu četu M-84 sa 13 tenkova.

Republika

Foto: Tanjug/A. GAVRILOVIĆ

Tenk, ilustracija

Deo s nalazi u Združenom multinacionalnom centru za spremnost (JMRC) američke vojske u Nemačkoj. Tamo zajedno sa posadama već godinama u OPFOR ulozi (protivničke snage) učestvuje u vežbama realne obuke za združenu borbu rodova vojski NATO.

Primer Slovenija mogla bi da sledi i Rumunija.Prema navodima tamošnjih medija ova zemlja raspolaže sa 28 tenkova T-72 koji bi mogli da posluže ratnim naporima Ukrajine.

Isti izvori pišu da je svega pet rumunskih sedamdesetdvojki u operativnoj stanju, ali da bi ostali mogli da se poprave ili koriste za delove. Bukurešt je ove tenkove svojevremeno kupio od Izraela koji su bili ratni plan nakon arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Vlada Rumunije namerava da izmeni postojeće zakone kako bi se omogućila donacija robe iz rezervi snaga namenjenih za nacionalnu odbranu Rumunije, a u kontekstu ruske vojne invazije na Ukrajinu.

To se pre svega odnosi na uredbu vlade br. 122/1998 o prikupljanju, uklanjanju i osvežavanju proizvoda iz sopstvenih rezervi snaga namenjenih nacionalnoj odbrani.

(Republika/balkansec)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading