RUSIJA SPREMNA NA RAZGOVORE SA ZAPADOM: Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Autor:

Svet

04.04.2022

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je 40. dan rata u Ukrajini.

RUSIJA SPREMNA NA RAZGOVORE SA ZAPADOM: Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Foto: Tanjug/AP

23.10 - Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o imenovanju delegacije za pregovore o bezbednosnim garancijama sa Rusijom.

Dokument je danas objavljen na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi TASS.

Delegaciju će, prema odluci Zelenskog, predvoditi David Arahamija, lider parlamentarne stranke Sluga naroda i ukrajinski pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa ruskom stranom.

21.11 - Lavrov: Rusija će danas u UN izvestiti o situaciji u Buči

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama organizovaće danas konferenciju za novinare na kojoj će podeliti materijale o situaciji u ukrajinskom gradu Buči, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Mi ćemo danas u Njujorku organizovati konferenciju za novinare, kroz našu stalnu misiju, da predstavimo detaljne materijale o stvarnoj situaciji u Buči, koju naše zapadne kolege nastoje da predstave kao dokaz o ruskim ratnim zločinima - rekao je ruski ministar, prenosi TASS.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da istražuju moguće zločine ruskih snaga nakon što su, kako tvrde, pronašle stotine tela razbacene po gradovima, uključujući Buču, a nakon povlačenja ruskih snaga iz te oblasti.

Lavrov je izjavio ranije danas da su mrtva tela "inscenirana", da su njihove slike i, kako je rekao, lažnu verziju ukrajinskih događaja, na društvenim mrežama proširile zapadne zemlje i Ukrajina, navodi ruska agencija.

21.03 - Kuleba traži da se uvedu oštrije sankcije Moskvi

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da su dokazi o ubistvima civila iz grada Buče samo vrh ledenog brega u odnosu na ukupan broj počinjenih zločina i pokazuju potrebu da se uvedu oštrije sankcije Moskvi.

Ukrajinske vlasti saopštile su u nedelju da istražuju moguće ratne zločine Rusije budući da se na snimcima iz Buče vide beživotna tela civila kako leže na zemlji, prenosi Rojters.

- Užasi koje smo videli u Buči samo su vrh ledenog brega u odnosu na sve zločine koje je počinila ruska vojska - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare koju je u Varšavi održao zajedno sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Trus.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova izjavio je da polovične mere više nisu dovoljne i zahtevao je da se uvedu najoštrije sankcije još ove nedelje, te pozvao sve koji sumnjaju da je bilo zločina da posete Buču, prenosi britanska agencija.

20.37 - Duma predložila kazne za primenu sankcija u Rusiji

Ruski poslanici podneli su u Dumi, donjem domu parlamenta, predlog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina i novčane kazne za primenu sankcija na teritoriji Rusije.

Novi propis, koji treba da odobri parlament i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin pre nego što postane zakon, ima za cilj da spreči pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji, saopštio je poslanik Pavel Krašenjinjikov, prenosi Interfaks.

On je pojasnio da ako neko u Rusiji "odluči da ograniči prava i slobode njenih građana njenih pravnih lica, institucija ili organizacija, onda treba da snosi krivičnu odgovornost.“

20.15 - Francuska odlučila da protera 35 ruskih diplomata

Francuska je odlučila da protera 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti u suprotnosti sa bezbednosnim interesima" Francuske, javila je večeras televizija BFM.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Francuska proteruje ruske diplomate

Nešto ranije je ta televizija javila da joj je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova rečeno da je Pariz odlučio da protera brojne ruske diplomate.

Iz Ke d'Orseja je za BFM rečeno "da je Francuska odlučila da protera brojno rusko osoblje koje u Francuskoj ima diplomatski status".

19.47 - Kuleba: "Ruski zločini u Buči su vrh ledenog brega"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Кuleba rekao je da su "užasi koje smo videli u Buči samo vrh ledenog brega svih zločina koje je do sada počinila ruska vojska" u Ukrajini.

Kuleba je to izjavio u ponedeljak na konferenciji za novinare u Varšavi, tokom koje je dodao da "užasi Buče, Mariupolja i drugih mesta" zahtevaju "ozbiljne sankcije G7 i EU".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Poginuli civili u Buči

Govoreći zajedno sa svojom britanskom koleginicom Liz Tras, Кuleba je pozvao na uvođenje "najstrožih" sankcija Rusiji, a istovremeno je zahtevao i izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

- Mogu da vam kažem bez preterivanja, sa velikom tugom, da je situacija u Mariupolju mnogo gora u poređenju sa onim što smo videli u Buči i drugim gradovima, mestima i selima u blizini Kijeva - dodao je ministar spoljnih poslova.

19.34 - Lavrov: Rusija je spremna da razgovara sa Zapadom, bez njihovih "označenih karata"

Rusija je spremna na iskren razgovor sa Zapadom, ali oni Moskvi pokazuju samo "označene karte" da bi potvrdili sopstvenu veličinu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Spremni smo za iskren razgovor, ali samo za iskren. A kada nam partneri pokažu obeležene karte, pa, navikli smo na ovo, ovo više nije ozbiljno, ovo je obična igra postavljanja krivca i potvrđivanja naše sopstvene veličine - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

19.21 - Peking veruje da će Ukrajina doneti prave odluke

Kina veruje da Ukrajina ima dovoljno mudrosti da izabere ono što će biti u interesu njenog naroda i evropske bezbednosti, saopštio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

- Rat će se sigurno završiti, a tada će najvažnije pitanje biti kako pomoći da se prevaziđe bolno iskustvo i osigura dugoročna bezbednost u Evropi - navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine, kao citat onoga što je ministar Ji rekao u telefonskom razgovoru sa njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Prema rečima kineskog zvaničnika, Peking se zalaže za mirni dijalog između Rusije i Ukrajine.

19.12 - Zaharova: Odgovorićemo na proterivanje ruskih diplomata

Rusija će odgovoriti na proterivanje diplomata iz Nemačke, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Odgovorićemo i na ovaj zlobni čin nemačke političke mašinerije - rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu personama non grata, javio je nemački nedeljnik "Špigel".

19.00 - Zelenski: Rusija pretnja za istočnu Evropu i region Crnog mora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas od rumunskih poslanika da pojačaju pritisak sankcijama na Rusiju, upozorivši da ona predstavlja pretnju čitavoj istočnoj Evropi i regionu Crnog mora.

Obraćajući se parlamentu u Bukureštu putem video veze, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna dodatna podrška stranih saveznika, uključujući oružje, da bi se suprotstavila ruskim snagama, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Ukrajina nije poslednja meta ruske agresije. U Ukrajini se upravo sada rešava sudbina istočne Evrope i crnomorskog region - istakao je Zelenski.

18.41 - Nemačka proteruje 40 ruskih diplomata

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlenih u ruskoj ambasadi personama non grata, javio je nemački nedeljnik Špigel.

Ovu informaciju je potvrdila i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ne navodeći broj ruskih diplomata koji će biti proterani, preneo je Interfaks.

Berbok je rekla da je Vlada u Berlinu odlučila da proglasi nepoželjnim "značajan broj službenika ruske ambasade", koji su, kako je navela, "svakodnevno radili protiv naše slobode i jedinstva našeg društva".

- Njihov rad predstavlja pretnju onima koji traže našu zaštitu. Nećemo to tolerisati - rekla je Berbok.

Dodala je da je ruski ambasador u Nemačkoj danas obavešten o toj odluci.

18.37 - Zvaničnik SAD: Većina ruskih trupa napustila područje oko Kijeva

Oko dve trećine ruskih trupa koje su se nalazile oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva napustilo je to područje, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik američke odbrane.

Trupe koje su napustile područje oko Kijeva kreću na sever i konsoliduju se u Belorusiji, rekao je neimenovani zvaničnik, preneo je CNN.

- Ono što mi i dalje verujemo jeste da će oni biti oporavljeni, ponovo snabdeveni, možda čak i pojačani dodatnom ljudstvom, a zatim poslati nazad u Ukrajinu da nastave da se bore na drugom području - dodao je zvaničnik.

18.30 - Bojčenko: Mariupolj na ivici humanitarne katastrofe

Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj je na ivici humanitarne katastrofe i u njemu je više od 100.000 ljudi kojima je i dalje potrebna evakuacija, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko u obraćanju lokalnim medijima, prenosi CNN.

- Na ivici smo humanitarne katastrofe - više od mesec dana nema struje, vode, hrane i lekova. Zbog toga insistiramo da se obezbedi potpuna evakuacija stanovništva, ali Ruska Federacija blokira svu humanitarnu pomoć koja se kreće u pravcu Mariupolja - poručio je Bojčenko.

On je saopštio da nijedan autobus za evakuaciju još nije stigao u grad, uprkos sporazumima između Rusije i Ukrajine o otvaranju koridora za evakuaciju, a da su neki stanovnici uspeli privatnim automobilima da stignu do obližnjeg grada Berđanska koji je pod ruskom kontrolom.

17.00 - Oglasio se Bajden o užasima u Buči: "To je ratni zločin"

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je u ponedeljak zločine u Buči u Ukrajini, "ratnim zločinom", ali je rekao da to nije genocid, dodajući da razmatra dodatne sankcije Rusiji.

- Možda se sećate da sam bio kritikovan što sam Putina nazvao ratnim zločincem. Pa istina je da ste videli šta se desilo u Buči. To ga opravdava - on je ratni zločinac - rekao je Bajden.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Međutim, rekao je da moraju da sakupe sve informacije.

- Moramo da nastavimo da pružamo Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe i moramo da dobijemo sve detalje kako bi ovo moglo da bude stvarno - da imamo suđenje za ratne zločine. Ovaj tip je brutalan i ono što se dešava u Buči je nečuveno i svi su to videli - rekao je Bajden novinarima po sletanju u Vašington, prenosi CNN.

16.40 - Zelenski: Rusija mora brzo da pregovara o okončanju rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija mora brzo da pregovara o sporazumu o okončanju rata.

Govoreći tokom posete gradu Buča kod Kijeva, gde su stotine civila pronađeni mrtvi nakon povlačenja ruskih trupa prošle nedelje, Zelenski je rekao da dokazi o zločinima otežavaju vođenje pregovora sa Rusijom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski

- Veoma je teško voditi pregovore kada vidite šta su radili ovde - rekao je Zelenski i dodao da su u Buči i drugim mestima pronađeni mrtvi u buradima, podrumima, zadavljeni, mučeni.

On je dodao da rusko rukovodstvo treba da razmišlja brže ako ima čime da razmišlja.

Zelenski je dodao da što više Rusija bude odugovlačila, to će pogoršati sopstvenu situaciju i ovaj rat.

16.05 - Litvanija proteruje ambasadora Rusije, a vraća svog iz Moskve

Ambasador Rusije u Vilnjusu moraće da napusti Litvaniju, a ambasador Litvanije u Rusiji opozvan je iz Moskve, saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelus Landsbergis.

- Reagujući na neprekidne agresivne akcije Rusije u Ukrajini, vlada Litvanije odlučila je da spusti status diplomatskog predstavništva. Ruski ambasador će morati da napusti Litvaniju - rekao je on.

Prema rečima šefa litvanske diplomatije, litvanski ambasador u Moskvi „će se vratiti u Litvaniju u bliskoj budućnosti“.

15.17 - Bašele: Otkriće žrtava u Buči mogući ratni zločin

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je otkriće žrtava u ukrajinskom gradu Buča pokrenulo pitanja o mogućim ratnim zločinima.

- Izveštaji koji dolaze iz ove (Buče) i drugih oblasti pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ozbiljnim kršenjima međunarodnih ljudskih prava - navela je Bašele u saopštenju, dodajući da je užasnuta izveštajima.

Ona je istakla potrebu da se sva tela ekshumiraju i identifikuju kako bi porodice bile obaveštene i utvrđeni tačni uzroci smrti.

- Od vitalnog je značaja da se ulože svi napori kako bi se obezbedila nezavisna i efikasna istraga o tome šta se dogodilo u Buči kako bi se osigurala istina, pravda i odgovornost, kao i reparacije i pravni lek za žrtve i njihove porodice - naglasila je ona.

15.05 - Duma poziva Nuland da objasni biolaboratorije u Ukrajini

Zamenica predsednika ruske Državne Dume Irina Jarovaja izjavila je danas da će Duma uputiti poziv zamenici američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktoriji Nuland da objasni učešće američkih štručnjaka u finansiranju biolaboratorija u Ukrajini.

- U dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova, pokrenuli smo proceduru upućivanja zvaničnog poziva Viktoriji Nuland za davanje odgovora ruskim poslanicima i senatorima o učešću američkih stručnjaka i Pentagona u finansiranju biolaboratorija u Ukrajini - rekla je Jarovaja, a navodi pres služba Državne Dume.

14.10 - Konvoj Crvenog krsta ni danas nije stigao do Mariupolja

Tim Međunarodnog crvenog krsta nije danas bio u mogućnosti da dođe do Mariupolja na jugoistoku Ukrajine kako bi evakuisao civile.

- Iz bezbednosnih razloga, naš tim nije mogao da dospe do Mariupolja danas - rekao je portparol Crvenog krsta Džejson Straci za Rojters.

13.45 Oglasila se Merkelova 

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stoji uz odluku NATO iz 2008. da ne prihvati Ukrajinu kao članicu saveza, odgovarajući tako na kritiku njene politike prema Rusiji tokom 16 godina na dužnosti.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je Merkelovu i tadašnjeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija kazavši da su njihove odluke na samitu NATO 2008. primer neuspeha politike prema Rusiji koja je doprinela današnjem sukobu.

- Bivša nemačka kancelarka dr. Angela Merkel ostaje pri svojim odlukama vezanim za samit NATO 2008. u Bukureštu - citirala je nemačka novinska agencija DPA izjavu osobe zadužene za medije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Mrekel na udaru Zelenskog 

- Bivša kancelarka potpuno podržava napore savezne vlade i međunarodne zajednice koje stoje uz Ukrajinu kako bi stale na kraj varvarstvu koje sprovodi Rusija i ratu protiv Ukrajine - dodaje se u izjavi.

Ukrajina je 2008. zatražila pristup NATO što su, prema nekim informacijama, blokirali Sarkozi i Merkelova. U zavšnoj izjavi sa tog samita, Ukrajini je obećano buduće članstvo, ali bez vremenskog okvira za otvaranje akcijskog plana za članstvo.

13.30 Zelenski stigao u Buču 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Buču, grad u blizini Kijeva, iz kog su proteklih dana stizali uznemirujući snimci o zločinima ruskih snaga. Zelenski je razgovarao sa stanovnicima, a ponovio je kako je Rusija počinila brojne ratne zločine i genocid u Ukrajini.

Na pitanje je li i dalje moguće dogovoriti mir s Rusijom, Zelenski je odgovorio:

- Jeste, jer u Ukrajini mora zavladati mir. Živimo u Evropi u 21. veku. Nastavićemo napore i na diplomatskom i na vojnom polju - poručio je Zelenski. 

 

 

13.10 - Kličko prizore iz Buče nazvao hororom  

- Prizore koje gledamo u Irpinu i Buči kao da su iz horor filma. Nažalost, ne radi se o filmu. Ovo je stvarnost. Užasna stvarnost. Ne mogu da razumem osobu koja bi učinila ovako nešto. A siguran sam da sličnih prizora ima u gradovima širom Ukrajine. Agresor mora platiti za ovo. Platiće tešku cenu za oduzete živote na hiljade Ukrajinaca - rekao je Kličko i zaključio:

- Nećemo oprostiti ovo što su uradili našim gradovima i našim građanima.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Vitalij Kličko 

13.10 Peskov se ostrvio na Poljake

Kremlj je u ponedeljak osudio izjave šefa vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji i da bi pozdravila pedesetoprocentno povećanje američkih vojnika u Evropi.

Obraćajući se novinarima tokom konferencijskog poziva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi takav potez samo vodio do rasta napetosti.

Podsetimo, Jaroslav Kačinski, koji je na čelu stranke Pravo i Pravda (PiS), rekao je tokom vikenda da će Poljska biti otvorena za postavljanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, ali da se to trenutno ne razmatra.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

11.48 Odbačene optužbe za masakr civila  

Kremlj je poručio kako kategorički odbacuje optužbe vezane uz ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči.

- Optužbe Kijeva treba uzeti sa sumnjom - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naglasio kako se činjenice i hronologija događaja u Buči ne podržavaju ukrajinsku verziju događaja.

10.30 Slovačka i dalje hoće ruski gas 

Slovačka ne može bez ruskog gasa i spremna je da ga plaća i u rubljima, bude li morala - izjavio je ministar privrede te zemlje, dodavši ipak da će Bratislava sarađivati sa EU na zajedničkom stavu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošlog četvrtka da će kupci iz SAD, članica Evropske unije, Kanade, Britanije i Švajcarske ruski gas od početka aprila plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Slovačka oko 85 odsto potreba za gasom podmiruje uvozom iz Rusije, ističe Rojters.

9.15 Zaharova optužila SAD za podmetačinu 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je kako su snimci mrtvih civila u Buči "naručile" Sjedinjene Američke Države kao deo zavere protiv Rusije.

- Ko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO - rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji kasno u nedelju. 

Republika

Foto: youtube.com/RT

Marija Zaharova

- Zapad je negodovao zbog snimaka mrtvih civila u prvim minutima nakon što su se ti materijali pojavili i ta činjenica ne ostavlja nikakvu sumnju ko je "naručio" ovu priču - rekla je Zaharova.

9.10 Satelitski snimci masovnih grobnica 

Satelitski snimci ukrajinskog grada Buče navodno prikazuju 13 metara dugačak rov iskopan na zemljištu crkve za koji se veruje da je masovna grobnica za ubijene civile.

- Snimci koje je zabeležila američka kompanija Maxar Technologies 31. marta pokazuju znake iskopavanja na području crkve u Buči - saopštila je kompanija.

 

 

Rojtersovi novinari koji su posetili Buču u subotu rekli su da su uočili masovnu grobnicu, tvrdeći kako su videli ruke i noge kako probijaju zemlju.

9.00 - "Rusi su ubice, mučitelji i silovatelji" 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je pripadnike ruske vojske "ubicama, mučiteljima i silovateljima" nakon što je na stotine tela ukrajinskih civila pronađeno na ulicama gradova oko Kijeva tokom vikenda.

Zelenski je obećao da će istražiti i procesuirati sve ruske zločine u Ukrajini.

- Na stotine ljudi je ubijeno. Mučeni, pogubljeni civili, leševi na ulicama... Koncentrisano zlo je ušlo u našu zemlju. Ubice. Mučitelji. Silovatelji. Pljačkaši. I oni sebe nazivaju vojskom. Zaslužuju samo smrt nakon onoga što su učinili - izjavio je Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski 

8.06 - Tela porodice navodno su bačena u jamu

Gradonačelnica Motižina, koji se nalazi 50 kilometara od Kijeva, navodno je brutalno ubijena sa svojim mužem i sinom, navodi Asošijeted pres.

Olga Suhenko i njena porodica su navodno likvidirani i bačeni u jamu.

Prijavljeno je da su gospođu Suhenko i njenu porodicu 23. marta kidnapovali Rusi i odveli u nepoznatom pravcu, a na Tviteru su se pojavile fotografije na kojima su navodno tela nesrećnih ljudi. Nijedan zvanični izvor još to nije potvrdio. 

Jedan meštanin, koji je identifikovan samo kao Oleg iz bezbednosnih raloga, rekao je da su ruske trupe išle po Motižinu i ubijale sve koji nisu želeli da sarađuju.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk potvrdila je u nedelju ubistvo gradonačelnice i rekla da se trenutno 11 drugih gradonačelnika ili lidera zajednica drže u ruskom zarobljeništvu širom Ukrajine.

7.01 - Rusija: Uništeno skladište energenata 

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Visoko preciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, sa kojih su vršene isporuke goriva za ukrajinske snage u Nikolajevu - izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je naveo, tokom noći su oborena i dva ukrajinska drona.

U protekla 24 časa ruska avijacija je uništila 51 vojni objekat Ukrajine, između ostalih, četiri komandna centra, dva protivvazdušna sistema "Osa-AKM" u području Barvenkova i Slavjanska, dva artiljerijska oruđa, dva višecevna raketna bacača itd.

Prema rečima ruskog generala, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini uništeno je 125 aviona i 88 helikoptera, 383 drona, 221 protivvazdušni sistem, 1.903 tenkova i druge oklopne tehnike, 207 višecevna raketna bacača itd.

6.45 - "Rusi spremaju novu veliku mobilizaciju"

Ukrajinska vojska objavila je na Fejsbuku da Rusija tajno sprovodi novu mobilizaciju velikih razmera. Kako su jutros napisali u izveštaju, Ukrajinci pišu da se Rusi mobilišu u nekoliko regiona širom Ruske Federacije. Kažu da prilikom odabira kandidata traže one sa vojnim iskustvom. Dodaju da Rusi planiraju da mobilišu 60.000 ljudi.

Dalje, vojska Ukrajine piše da je u poslednja 24 sata odbijeno sedam napada na području Donjecka i Luganska.

6.35 - Ukrajina tvrdi da se Rusi povlače iz Sumija

Ruske snage se aktivno povlače iz Sumske oblasti na severoistoku Ukrajine, tvrdi regionalni guverner. Dodaje da sa sobom nose opremu.

Prošle nedelje došlo je do priliva ruskih trupa između Bilopila i Konotopa, koji se nalaze severozapadno od grada Sumi, gde su „neselektivno pucali i terorisali stanovništvo“, rekao je Dmitro Živicki, šef oblasne administracije Sumi.

„Naše trupe su ih isterale iz Kijevske i Černigovske oblasti i nanele gubitke, Konotopska oblast nije 100 odsto oslobođena od Rusa. Ukrajinci ih postepeno dokrajčuju“, rekao je Živicki.

Regija Sumi se nalazi 48 kilometara od granice sa Rusijom, a Sumi je bio jedan od prvih gradova koji je napadnut u okviru ruske invazije.

6.22 - Ukrajinci kažu da su pronašli moćan raketni sistem

Ukrajinska vojska je, javlja Kijev Independent, pronašla napušteni ruski raketni sistem BUK.

Dodaje se da je pronađeno dosta skrivene municije i naoružanja.

Šta se dešava u Mariupolju?

Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj i dalje je u fokusu borbi i vazdušnih napada, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Izveštaj naglašava tekuće teške borbe u Mariupolju „dok ruske snage pokušavaju da zauzmu grad“, zajedno sa intenzivnim neselektivnim vazdušnim napadima.

Zašto je Mariupolj važan?

„Mariupolj je gotovo sigurno ključna meta ruske invazije jer će obezbediti kopneni koridor od Rusije do okupirane teritorije Krima“, navodi se u izveštaju.

Mariupolj, okružen ruskim snagama, već nedeljama je žestoko bombardovan.

UN su zabeležile preko 1.400 smrtnih slučajeva civila, stvarni broj je mnogo veći

6.00 - Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je od početka rata u Ukrajini bilo 3.455 civilnih žrtava.

To uključuje više od 1.400 smrtnih slučajeva i više od 2.000 povređenih.

Cifre su konzervativna procena i UN veruju da će stvarne brojke verovatno biti znatno veće. Najveće žrtve i dalje se beleže iz Donjecke i Luganske oblasti na istoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading