RUSI GRANATIRALI HARKOV! Guverner: Najmanje 23 mrtvih, među njima ima i dece! (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Autor:

Svet

03.04.2022

05:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je 39. dan sukoba u Ukrajini.

RUSI GRANATIRALI HARKOV! Guverner: Najmanje 23 mrtvih, među njima ima i dece! (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Foto: Tanug/AP

21.58 - Mizincev: Rusija sutra otvara koridor iz Mariupolja

Rusija će od sutra ujutro od 6.00 časova ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje plovila uključenih u evakuaciju u luci Berđansk, izjavio je danas načelnik ruskog Nacionalnog centra za kontrolu, general-pukovnik Mihail Mizincev, prenela je agencija RIA Novosti.

- Uspeh humanitarne operacije zavisi isključivo od Kijeva - rekao je Mizincev i dodao:

- Ruska Federacija, isključivo u humanitarne svrhe, na inicijativu turske strane, od 06.00 u ponedeljak, ponovo otvara humanitarni koridor za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja. Rusija je, takođe, spremna da obezbedi ulazak i izlazak brodova uključenih u evakuaciju u luku Berđansk, u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom.

20.59 - Mizincev: Ukrajinski nacionalisti drže 6.500 stranaca kao taoce

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je danas da ukrajinski nacionalisti i dalje drže više od 6.500 stranih državljana kao taoce, odnosno kao živi štit, a 67 stranih brodova je blokirano u lukama, prenela je agencija RIA Novosti.

- Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.546 stranih državljana iz 19 zemalja kao živi štit. Pored toga, 67 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno idu na otvoreno more - rekao je Mizincev.

On je, takođe, podsetio da Oružane snage Rusije svakodnevno od 8.00 do 19.00 časova otvaraju pomorski humanitarni koridor, u pravcu jugozapada, dodaje RIA.

20.28 - Gutereš: Duboko sam šokiran slikama iz Buče

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je "duboko šokiran" fotografijama mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča, zbog čega je zatražio nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih.

Gutereš je postavio svoje komentare na Tviteru dan nakon što su očevici i lokalni zvaničici rekli da su ruske trupe ubile veliki broj civila kada su se povlačili iz Kijeva.

- Duboko sam šokiran slikama ubijenih civila u Buči. Ključno je napraviti nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih - naveo je Gutereš, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je da je ruska vojska ubila civile u Buči, rekavši da su video snimci i fotografije tela "još jedna provokacija" ukrajinske vlade.

19.58 - Guverner: Rusi granatirali Harkov, najmanje 23 mrtvih

Regionalni guverner Harkova Oleh Sjujehubov saopštio je večeras da su ruske snage granatirale grad Harkov i da je u napadau poginulo najmanje 23 ljudi, među kojima je bilo i dece, javlja Rojters.

- Predveče, okupator je granatirao Slobidski okrug Harkova. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih među civilnom populacijom. U ovom trenutku, zna se da ima 23 žrtve, među njima i deca - naveo je on na Telegramu.

On je dodao da se tačan broj žrtava još utvrđuje.

19.23 - Kijev: Direktni gubici zbog ruskog napada 565 milijardi USD

Ministarstvo ekonomije Ukrajine procenilo je danas da su direktni gubici zbog ruskog napada dostigli 565 milijardi dolara, preneo je Ukrinform.

- Prema našim najnovijim procenama, direktni gubici su dostigli 565 milijardi dolara. Od toga 119 milijardi štete je zbog uništene infrastrukture i 91 milijarda dolara zbog civilnih objekata. Zbog rata, Ukrajina ima 54 milijardi dolara manje kapitalnih investicija - izjavio je zamenik ministra ekonomije Ihor Diadiura.

Kao dodatak na to, ministarstvo ekonomije navodi da bi ove godine gubici u ukrajinskom BDP-u mogli da dostignu najmanje 112 milijardi dolara, a do 2030. godine oko 1,2 biliona dolara.

- Biće potrebne godine da se oporavi ekonomija - istakao je Diadiura.

19.12 - Podržana ideja o tribunalu za zločine Ukrajine u Donbasu

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin podržao je danas ideju o formiranju tribunala za procenu zločina ukrajinskog režima u Donbasu, objavljeno je na kanalu Istražnog komiteta Rusije na Telegramu.

"Predsednik Istražnog komiteta Rusije podržao je inicijativu predstavnika LNR, napominjući da Istražni komitet Rusije beleži sva protivpravna dejstva vojnika Oružanih snaga Ukrajine i drugih ukrajinskih nacionalističkih vojnih formacija protiv civilnog stanovništva Donbasa već osam godina. Svaka činjenica dobija pravnu ocenu“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Komesar za ljudska prava u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, Viktorija Serđukova ranije je izjavila da predstavnici LNR podržavaju ideju da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine Kijeva u Donbasu i da su spremni za to.

18.58 - Zelenski: Nismo dobili bezbednosne garancije ni od koga

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ta zemlja još nije dobila ni od koga, uključujući i SAD, bezbednosne garancije koje traži za nagodbu sa Rusijom, prenose RIA Novosti.

- Veoma smo zahvalni Sjedinjenim državama na podršci. Ovo je zaista veoma značajna pomoć. Ali što se tiče bezbednosnih garancija, mi ih još nismo dobili ni od koga i moramo ih dobiti - rekao je Zelenski u intervju za "Si-Bi-Es".

Ukrajinske vlasti razgovaraju o pristanku na vanblokovski i nenuklearni status uz bezbednosne garancije niza zemalja, među kojima se najčešće pominju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, kao i Turska, Nemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael.

- Sada smo zainteresovani za stvarne, obavezujuće garancije. To bi moglo biti pet zemalja garanta. Možda će čak tri u potpunosti braniti Ukrajinu i biće uključene u njenu odbranu - rekao je on.

18.33 - Kijev: Tužioci pronašli 410 tela u gradovima blizu Kijeva

Ukrajinski tužioci koji istražuju moguće ratne zločine ruskih snaga pronašli su 410 tela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je već pregledano, saopštila je danas državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova u televizijskom obraćanju.

Ona je dodala da u Zavodu za sudsku medicinu stalno dežuraju tužioci, istražitelji i forenzičari koji vrše DNK preglede, obdukcije i odabir DNK uzoraka, prenosi Ukrinform.

Novinari agencije Frans pres, koji su sa prvim ukrajinskim trupama ušli u grad Buča, nakon što su se ruske trupe povukle, videli su najmanje 20 tela razbacanih duž jedne ulice, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Buča, koja se nalazi nedaleko od Kijeva, bila je svedok nekih od najtežih borbi poslednjih nedelja, navodi britanski javni servis.

Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločin nad 20 civila.

Ministarstvo odbrane navelo je da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delgacija licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj.

18.02 - Rusija odbacuje ukrajinske tvrdnje o masakru u Buči

Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a na kojima se navodno vidi "zločin" ruske vojske u gradu Buča, u Kijevskoj oblasti, predstavljaju još jednu provokaciju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Za vreme dok je Buča bila pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih radnji, navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenela je agencija RIA Novosti.

17.42 - Zelenski: Rusija sprovodi genocid u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija sprovodi genocid u njegovoj zemlji, nakon fotografija ubijenih civila u Buči, severozapadno od Kijeva.

- Zaista, ovo je genocid. Uništenje cele države i naroda - rekao je Zelenski za "Si-Bi-Es".

"Mi smo građani Ukrajine i ne želimo da se pokorimo politici Ruske Federacije. To je razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju."

Zelenski je dodao da Ukrajina ima državljane koje pripadaju raznim narodima.

- Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovde se radi o destrukciji i istrebljavanju tih nacionalosti. Ovo je Evropa 21. veka, mučenje jedne cele države - rekao je Zelenski, prenosi "Si-En-En".

17.15 Rusiji prete nove sankcije

- Sve više dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini su udarac u stomak - rekao je u nedelju američki državni sekretar Entoni Blinken, obećavajući da će se Amerika pridružiti svojim saveznicima u dokumentovanju zločina kako bi počinitelje pozvali na odgovornost.

Podsetimoo, povlačenje ruskih snaga oko Kijeva otkrilo je dokaze o zločinima nad civilima nakon što su se ukrajinski vojnici i novinari vratili u veliki deo predgrađa i gradova oko Kijeva.

 

 

- Ne možemo samo zanemeti i smrznuti se na ovo... To je realnost onoga što se događa svaki dan sve dok traje brutalnost Rusije prema Ukrajini - rekao je Blinken za CNN. 

17:08 Otkrivena masovna grobnica 

- U masovnoj grobnici u ukrajinskom gradu Buči, blizu Kijeva, gde su već otkrivena tela ubijenih civila, pronađena su tela 57 osoba - rekao je u nedelju šef lokalne spasilačke ekipe AFP.

Na snimkuse vidi desetak tela, od kojih su neka samo delimično zakopana iza jedne crkve severozapadno od ukrajinskog glavnog grada.

Nekoliko leševa je umotano u crne vreće za pokop, a snimak pokazuje da su ostali obučeni u civilnu odeću. 

 

 

- Ovde, u ovoj dugačkoj grobnici pokopano je 57 ljudi - rekao je za AFP Serhij Kaplični, koji je organizovao izvlačenje tela.

15.30 Jeziva svedočanstva iz Buče 

U jednoj mirnoj ulici u Buči u Ukrajini tela na putu ima skoro kao i drveća pored njega. Ukupno ih je 20. Sve civili. Neki potrbuške leže na betonu, drugi gledaju u nebo, ali ga ne vide. Trojica su zapetljana u bicikle. Ostali su ispruženi pored paljbom uništenih automobila, glasi samo deo jezivog svedočanstva agencije AFP čiji su novinari posetili kijevsko predgrađe Buču nakon što su se iz njega povukle ruske snage.  

- Jednom su ruke bile vezane iza leđa belom krpom. Njegov otvoreni ukrajinski pasoš ležao je odmah do njega. Drugi je pored žute ograde na kojoj su nacrtani srećni i tužni "smajliji". Na ogradi velikim slovima piše "Živi brzo" - nastavlja se ispovest i dodaje da se prave razmere štete koju su Rusi izazvali na području oko Kijeva svaki dan nanovo otkrivaju.

- Svi su ovi ljudi upucani u glavu, neretko u potiljak - rekao je za AFP gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk.

Dodao je da je u masovnoj grobnici u gradu pokopano dodatnih 280 osoba te da se ubijene porodice još nalaze u automobilima raštrkanim po gradu.

- Okružena zimzelenim šumama, Buča je pre rata bila pravo uspavano predgrađe velegrada. Zahvaljujući otporu koji su Ukrajinci tokom dosadašnjih 39 dana rata u Ukrajini pružili u mestima poput Buče i Irpina, Rusi nisu uspeli da opkole i zauzmu Kijev. Cena koju su ta mesta zbog toga platila je visoka da ne može biti viša - zaključuje AFP. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska broji mrtve po ulicama Buče

14.30 Nemačka osudila zločin u Buči  

Zločin u Buči snažno je osudila i nemačka vlada koja je ubistva civila u tom kijevskom predgrađu kvalifikovala kao "užasan ratni zločin" i založila se za pooštravanje sankcija Evropske unije protiv Rusije.

- Ovaj užasan ratni zločin ne može proći bez odgovora - izjavio je vicekancelar i ministar privrede Robert Habek za nemački list Bild i naglasio kako je nužno pooštriti sankcije.

- To sada pripremamo s našim partnerima u EU - naveo je Habek.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok izjavila je da su prizori iz Buče "nepodnošljivi".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Analena Berbok 

13:53 Nepoznata eksplozija u Belgorodu  

O incidentu na području ruskog grada Belgoroda oglasile su se lokalne vlasti. Navele su da je eksplozija odjeknula iznad sela Tomarovke.

- U Tomarovci je sve mirno. Nešto se čulo, na zemlju su pali fragmenti. Ulica je blokirana, pozvane su operativne službe. Komadi su pregledani, ne predstavljaju opasnost, i odneseni su - napisao je lokalni čelnik Oleg Medvedev na Telegramu.

Na mrežama se šire zasad nepotvrđene informacije o obaranju "letelice", ali nije jasno o kakvom bi se tipu radilo.

13:21 Ubijen poznati reditelj u Marijupolju

Litavski reditelj Mantas Kvedaravicius ubijen je u ukrajinskom Mariupolju, gradu čiju sudbinu godinama dokumentuje, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u nedelju. 

- U pokušaju napuštanja Mariupolja ruski okupatori ubili su u subotu litvanskog reditelja Mantasa Kvedaraviciusa - objavila je agencija ministarstva, a po pitanju njegovog stradanja oglasio se i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda. 

- Izgubili smo poznatog u Litvaniji i celom svetu koji je do poslednjeg trenutka, uprkos opasnosti, radio u Ukrajini pod okupacijom Rusije - objavio je Nauseda. 

 

 

Kvedaravicius bi ove godine napunio 46 godina, a najpoznatiji je po svom dokumentarcu "Mariupolis" koji je premijeru imao na Berlinaleu 2016. godine. Film je portret Mariupolja, strateški važne luke u regiji Donjeck u kojoj se Ukrajina od 2014. bori s proruskim separatistima.

Kvedaravicius je rođen 1976, studirao je na univerzitetu u Viljnusu, a diplomirao na socijalnoj antropologiji na Kembridžu.

- Mantas Kvedaravicius ubijen je danas u Mariupolju, s kamerom u rukama, u ovo,m užasnom ratu zla protiv celog sveta - napisao je ruski reditelj Vitalij Manski, autor filmova o Putinu i Gorbačovu i osnivač festivala Artdocfest na kojem je učestvovao i Litvanac.

13:12 Raketiran Mikolajv 

Nekoliko ruskih raketa pogodilo je ukrajinski crnomorski grad Mikolajv, rekao je pomoćnik ukrajinskog ministra policije Anton Geraščenko.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Eksplozije odjekuju širom Ukrajine 

12:59 Eksplozije u Belgorodu 

U ruskom gradu Belgorodu u nedelju su se čule dve snažne detonacije, kazalo je dvoje svedoka agenciji Rojters.

Do udara, čiji uzrok zasad nije jasan, a nema informacija ni o njihovoj konkretnoj lokaciji, došlo je nekoliko dana nakon što su Rusi optužili ukrajinsku vojsku da je helikopterima napala tamošnje skladište goriva. To je, podsetimo, službeni Kijev negirao.

12:05 Dokaz ratnih zločina? 

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da su prizori otkriveni u kijevskom predgrađu Buči nakon ruskog povlačenja teški za opisati i da su dokaz počinjenja ratnih zločina.

Sergej Nikiforov je u razgovoru za BBC izjavio da su pronađene masovne grobnice, ljudi vezanih ruku i nogu s prostrelnim ranama na potiljcima.

- Očigledno je da je reč o civilima i da su pogubljeni - rekao je Nikiforov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jezive scene na ulicama Buče  

Prema njegovim rečima, pronađeno je mnoštvo poluspaljenih tela.

- Kao da je neko pokušao da sakrije sopstveni zločin, ali nije imao vremena da to učini dovoljno efikasno - dodao je Nikiforov.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Leševi danima na ulicama dok su ruske snage bile oko KIjeva  

11.49 Deljenje humanitarne pomoći

 

11.42  ''Još ima mesta za ljubav u ovom gradu''

 

11.38 Ukrajinci vratili kontrolu kod Pripjata   

Oružane snage Ukrajine preuzele su kontrolu nad područjem grada Pripjata i delom državne granice Ukrajine sa Belorusijom

 

11.00 Ukrajina: Pronašli smo tela pogubljenih civila i masovne grobnice

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tvrdi da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što "upravo liči na ratne zločine," uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gde su se odvijale borbe.

Portparol Sergej Nikiforov rekao je za Bi-Bi-Si da su scene koje su otkrivene na delom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča, "zaista teško opisati."

- Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude sa vezanim rukama i nogama i sa hicima od metaka na potiljcima. Oni su očigledno bili civili i pogubljeni su. Pronašli smo napola spaljena tela kao da je neko pokušao da sakrije svoje zločine, ali nisu imali dovoljno vremena da to urade kako treba - rekao je Nikiforov, prenosi Gardijan.

Dodao je da su ukrajinske trupe počele da čiste te oblasti i da izgleda da nema ruskih vojnika.

10.55 Duma: Kazne za primenu sankcija na teritoriji Rusije

Ruski poslanici će predložiti kaznene mere za primenu sankcija na teritoriji Rusije, napisao je danas na svom Telegram kanalu Andrej Klišas, visoki zvaničnik ruske Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

- Moje kolege iz Državne dume i ja smo završili posao i u ponedeljak ćemo izglasati amandmane na Krivični zakonik u vezi sa kažnjavanjem sprovođenja restriktivnih mera (sankcija) koje su uvele strane države na teritoriji Ruske Federacije - napisao je Klišas, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik nije precizirao kako će Rusija identifikovati ili kazniti one koji su sproveli sankcije.

Ruski zakonodavci su početkom marta usvojili amandmane na propis prema kojima je širenje lažnih informacija krivično delo kažnjivo novčano ili zatvorskim kaznama.

Nametnuli su i novčane kazne za javne pozive na sankcije Rusiji, navodi Rojters.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su više paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu 24. februara koju Moskva naziva „specijalnom operacijom“.

10.55 Život u metrou

 

 

10.50 Gruzijske vojne snage pale rusku zastavu u Gostomelu

 

 

10.43 Grad izjum je sravljen sa zemljom

 

 

10.35 Kijev:Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku

Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je danas Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.

- Požar u rafineriji je ugašen, ali je objekat potpuno uništen i više ne može da funkcioniše -  saopštio je Lunin, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su rakete ispaljene sa brodova i iz vazduha uništile rafineriju nafte i tri skladišta goriva u regionu Odese, preneo je Rojters, pozivajući se na agenciju Interfaks.

Rafinerija nafte Kremenčuk je najveće preduzeće za proizvodnju naftnih derivata u Ukrajini, navodi ruska agencija.

9.30 Odesa ovog jutra

 

 

8.50 Rusija: Pregovori sutra, nema uslova za sastanak lidera

Rusija je saopštila da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti sutra, ali da nisu dovoljno napredovali za sastanak dva predsednika, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

Savetnik ruskog predsednika i šef delegacije Rusije u pregovorima sa Ukrajinom, Vladimir Medinski, izjavio je da će se razgovori sa Kijevom nastaviti sutra, prenosi Rojters.

On je naglasio da pozicija Moskve o Krimu i Donbasu ostaje nepromenjena, kao i da trenutno nije spreman nacrt mirovnog sporazuma za bilo kakav sastanak strana na najvišem nivou.

08.35 Britanski izveštaj sa fronta

Ratna mornarica Rusije nastavlja da blokira ukrajinsku obalu na Crnom i Azovskom moru, prekidajući Ukrajince od snabdevanja sa mora. Okupatori i dalje mogu izvršiti amfibijski napad, ali će operacija biti povezana sa velikim rizikom zbog obuke ukrajinske vojske. Mine i ruska vojna aktivnost u Crnom moru predstavljaju ozbiljnu opasnost za plovidbu

 

 

7.11 - Zelenski: Ukrajina ponovo zauzima područja oko Kijeva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da ukrajinske trupe ponovo zauzimaju područja oko Kijeva i Černihiva, kao i da Rusija ima za cilj da zauzme Donbas jug Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju naciji u subotu uveče rekao da Kijev zna da Rusija ima snage da izvrši još veći pritisak na istok i jug Ukrajine, prenosi AP.

"Šta je cilj ruskih trupa? Oni žele da zauzmu Donbas i jug Ukrajine.Šta je naš cilj? Da branimo sebe, svoju slobodu, svoju zemlju i svoj narod'', poručio je Zelenski.

U video obraćanju, ukrajinski predsednik je pohvalio snage koje brane opkoljenu luku Mariupolj, rekavši da njihov otpor omogućava drugim gradovima da dobiju dragoceno vreme.

Zelenski se požalio da zapadne države nisu obezbedile Kijevu dovoljno protivraketnih sistema i apelovao na Zapad da pošalje modernije naoružanje, navodi AP.

6.50 - Ruske snage otvaraju koridor iz Marijupolja za Berdijansk

Ruske oružane snage otvoriće danas humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana, saopštio je načelnik ruskog Nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev.

"Radi izvršenja humanitarne operacije, ruske oružane snage otvaraju 3. aprila humanitarni koridor i garantuju striktno poštovanje prekida vatre", naveo je Mizincev, prenosi TAS S.

6.01 - Žao: Kina pruža Ukrajini humanitarne zalihe, SAD oružje

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio je da Kina Ukrajini pruža preko potrebne humanitarne zalihe, kao što su hrana, mlečna formula za bebe, vreće za spavanje, jorgani i prostirke otporne na vlagu, dok, nasuprot tome, SAD, kako je rekao, pružaju Ukrajini smrtonosno oružje.

Žao je ukazao da su 16. marta SAD najavile dodatnih 800 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, čime je u martu ukupna bezbednosna pomoć Amerike Ukrajini iznosila milijardu dolara, preneo je Sputnjik.

"Ovde bih želeo da podelim sa vama listu koju je pomenuo portparol Prajs. Novi paket uključuje, između ostalog, 800 protivvazdušnih sistema, 9.000 prenosnih visoko preciznih protivoklopnih sistema, 7.000 komada malokalibarskog oružja, uključujući mitraljeze i bacače granata i 20 miliona metaka municije, artiljerije i minobacača. Lista se nastavlja", naveo je portparol kineskog ministarstva.

U tom kontekstu postavio je pitanje da li će najnovija pomoć SAD u oružju doneti stabilnost i bezbednost Ukrajini ili će izazvati više civilnih žrtava.

"Šta više treba civilima u Ukrajini - hrana i vreće za spavanje ili mitraljezi i minobacači? Neće biti teško nikome pri zdravoj pameti sa malo zdravog razuma da uputi pravi poziv", rekao je Žao.

Govoreći o situaciji u Ukrajini i ulozi Amerike, Žao je podsetio da su SAD u poslednje dve decenije izvele desetine hiljada vazdušnih napada na mesta poput Sirije, Iraka, Avganistana i Somalije i da bi broj poginulih civila mogao da bude između 22.000 i 48.000.

"Kada ispovedaju svoju zabrinutost za dobrobit ukrajinskog naroda, ne bi li SAD prvo trebalo da izraze zabrinutost zbog civilnih žrtava izazvanih svim ovim vojnim operacijama?", konstatovao je Žao.

On je podsetio i da je u martu 1999. NATO predvođen Amerikom bez mandata Saveta bezbednosti UN flagrantno pokrenuo nemilosrdnu kampanju bombardovanja SRJ tokom 78 dana, ubivši najmanje 2.500 nevinih civila i ranivši oko 10.000 ljudi, takođe većinom civila.

Kina je sve vreme imala objektivan i pravedan stav po pitanju Ukrajine i od izbijanja sukoba preduzima konkretne akcije na promovisanju pregovora za mir, dodao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Oslobodilac

03.04.2022 14:26

DOSLA SU ZADNJA VREMENA NEMCI USTASE NATO PRICAJU O RATNIM ZLOCINIMA ZEMLJO OTVORI SE I PRIMI IH BRZO I BRUTALNO AMIN

dolic

03.04.2022 15:24

Ovaj Ukrajinac sto lezi mrtav pored puta i drzi glavu na trotoaru a noge prekrstio bas me cudi kako je uspeo mrtav da prkrsti noge i da glavu stavi na trotoar a lepo se vidi na tako maloj slici da dise