ZAEVA NAPUŠTAJU NJEGOVI ŠIPTARI

Autor:

Svet

28.12.2017

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Makedonije Zoran Zaev našao se u nebranom grožđu jer je njegov čvrst savez sa albanskim strankama ozbiljno uzdrman nakon što su iz vlade zvanično demonstrativno izašli predstavnici Alijanse za Albance Zijadina Sele.

RepublikaFoto: Tanjug
U frci Zoran Zaev

Tako je kabinet u Skoplju spao na dva slova - ministre iz SDSM i iz albanske stranke DUI Alija Ahmetija. Sela je odlučio da uskrati podršku jer je odbijen njegov kandidat za ministra zdravlja, a nakon što je Arben Taravari odlučio da istupi sa te funkcije i preuzme mesto gradonačelnika Gostivara. Međutim, ono što je Selu možda još više zabolelo je to što Zaev prolongira primenu pojedinih odredbi sporne tiranske platforme, koja ima za cilj razbijanje Makedonije, a koju je on zdušno prihvatio kada je pravio koaliciju samo da bi došao na premijersku poziciju.

Sela: Razlog mog odlaska je i što nije donesen novi zakon o jezicima, kojim se proširuje upotreba albanskog u Makedoniji

- Narušen je dogovor koji sam imao s premijerom, a on je očigledno popustio pod pritiskom Ahmetija. Vlada služi kao veš-mašina za čišćenje korumpiranih poslova koalicionih partnera. Drugi razlog je to što nije donesen novi zakon o jezicima, kojim se proširuje upotreba albanskog u Makedoniji - naveo je besni Sela.

Njega je Zaev ipak pokušao da umilostivi time što je u zamenu za resor zdravlja ponudio mesto vicepremijera za reforme, ali je Sela to odbio.

- Vlada ima potrebnu podršku u parlamentu i ne razmišljamo o parlamentarnim izborima u 2018. Očekujemo podršku i Alijanse za Albance za reforme - poručio je šef makedonske vlade, koja sada ima tanku većinu jer je podržava i nekoliko nezavisnih poslanika iz opozicionog VMRO-DPMNE.

Sukobi između koalicionih partnera možda ne prete opstanku vlade, ali izazivaju mnogo lošu atmosferu

Bivši predsednik makedonskog parlamenta Tito Petkovski smatra da sukobi između koalicionih partnera uzrokuju lošu atmosferu u Makedoniji koja koči reforme. To je potvrdio i Albert Musliu iz Instituta za razvoj demokratije, ali je i naveo kako veruje da će vlada Zaeva opstati uprkos izazovima.

Ovo su još udarne pesnice Zaeva iz redova Albanaca
Ali Ahmeti, lider DUI
Talat Džaferi, šef parlamenta i član DUI

- Ne treba zanemariti ni to da EU zahteva od svih političkih aktera da pokažu odgovornost. Oni su poverenje različitih struktura, ali i građana dobili zahvaljujući obećanju da će sprovesti reforme - rekao je Musliu aludirajući na obavezu da Zaev sprovede Tiransku platformu.

25 ministara u izvršnoj vlasti
SDSM 17
DUI 6
Alijansa za Albance 2 (napustili vladu)

Podsetimo, reč je o planu za rekonstruisanje makedonskog društva na kom su insistirale albanske stranke u toj zemlji u zamenu za to da uđu sa Zaevom u koaliciju. Tiranska platforma se tako naziva jer je nastala u albanskoj prestonici Tirani, te je i iz tog razloga izazvala brojne kontroverze u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading