POTVRĐENA NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA! Ako primetite OVE simptome ODMAH se javite lekaru

Autor:

Svet

01.02.2022

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po svemu sudeći vrlo brzo će biti i u Srbiji...

POTVRĐENA NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA! Ako primetite OVE simptome ODMAH se javite lekaru

Foto: ST/N. MANDIĆ

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, ista ova podvarijanta otkrivena je sad i u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze varijantom BA.2, prenosi B92.

Spomenuta podvarijanta pre toga već je zabeležena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, ali prema nekim podacima, ne izaziva jače simptome, preneli su slovenački mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja, najviše u Danskoj, Britaniji, Indiji, Švedskoj i Singapuru.

Foto: Tanjug/AP

Testiranje

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku i da nema naznaka da izaziva teže simptome ili da se lakše širi od izvornog soja omikrona.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost prošle sedmice je objavila izveštaj u kojem navodi da trenutne vakcine štite jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Naučnike ne iznenađuje podvrsta omikrona i kažu da je to bilo očekivano budući da oko polovine svetske populacije još uvek nije vakcinisano protiv koronavirusa.

Glavni simptomi Omikrona su:

  • novi, neprestan kašalj;
  • groznica, odnosno visoka temperatura;
  • gubitak ili promene pri mirisu ili ukusu.

Međutim, istraživači koji su prikupljali utiske i iskustva stotina hiljada ljudi koji su preležali korona virus sugerišu da je prvih pet simptoma slično prehladi:

  • curenje nosa;
  • glavobolja;
  • umor (blag ili ozbiljan);
  • kijavica;
  • upaljeno grlo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Nebojša

01.02.2022 14:14

U najavi i podvrsta podvrste omikrona... Čim otvorite oči, zaraženi ste... Zato, ne otvarajte nam oči.