NATO BORBENI AVIONI NA BALKANU: Direktna poruka Haga

Autor:

Svet

23.01.2022

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandija će tokom proleća poslati dva najsavremenija borbena aviona pete generacije F -35A u Bugarsku kao privremeno ojačanje NATO snage na Balkanu orijentisane ka Crnomorskom bazenu.

NATO BORBENI AVIONI NA BALKANU: Direktna poruka Haga

Foto: defensie.nl

Taj potez je direktna poruka Haga da treba postupiti čvrsto prema potencijalnoj ruskoj interevenciji u Ukrajini, piše balkansec.net.

Članice NATO zauzimaju različite stavove prema istočnom pitanju i neke šalju snage kao ojačanje članicama koje su u blizini Rusije, a neke poput Nemačke su vrlo suzdržane.

Holanđani će tokom aprila i maja dva F-35A angažovati u NATO misiji nadzora vazdušnog prostora iznad Crnog Mora. Za njihove pilote i tehničare odlazak sa F-35A u partnersku zemlju biće veliki izazov jer se radi o sofisticiranom, a za održavanje vrlo zahtevnom avionu.

Pre toga se očekuju snage od još jednog saveznika. Sledeće nedelje Bugarski savet ministara treba da potvrdi odluku o prihvaćanju detašmana od pet do sedam Španskih lovaca Tajfun.

Ovakva privemena pojačanja Sofija vidi kao poželjnu podršku, pozitivan potez jačanja vojnog prisustva NATO i demonstraciju jedinstva i solidarnosti saveza.

"Odgovornost koju imam kao ministar odbrane biće u skladu sa bugarskim nacionalnim interesima“ rekao je tim povodom 22. januara ministar odbrane Stefan Janev.

Bugarska tako prihvata podršku Alijanse u oblastima u kojima prepoznaje nedostatke svog odbrambenog sistema i očigledno radi se o lovcima za efikasnu kontrolu vazdušnog prostora.

Holandija je naručila 46 F-35A za zamenu F-16. Složeni proces obuke traje godinama i iako je prvi avion sa holandskim oznakama poleteo 2012. tek sedam godina kasnije počelo je preoružanje prve eskadrile.

Do sada su primljena 24 aviona na kojima leti 55 pilota. Holandska avijacija zvanično je potvrdila 27. decembra 2021. da su jedinice sa F-35A dostigle početnu fazu osvajanja tehnike u NATO terminima početne operativne sposobnosti.

Iako nisu potpunu ovladali borbenom upotrebom aviona jedna para odlazi u Bugarsku na zadatke patroliranja i borbenog dežurstva.

Republika

Foto: defensie.nl

Holandija je naručila 46 F-35A za zamenu F-16

 

Prema planu preoružanja poslednji F35A stići će u Holandiju 2023. godine, a 2024. taj avion biće u punoj gotovosti.

Zvanično nije navedeno koja će Bugarska baza biti domaćin za holandske F-35A. Može se pretpostaviti da će to biti baza Graf Ignatievo u centralnoj Bugarskoj koja je uređena po standardima NATO i do sada su u nju dolazili lovci partnerskih zemalja najčešće iz Američke avijacije.

Zajedničke vežbe su rutina i od 2006. do prošle jeseni održano je više od 20 Američko-Bugarskih avijacijskih vežbi.

Osim saradnje sa NATO Bugarska avijacija ima dobre odnose sa kolegama iz Srbije. Prošle godine piloti MiG-29 iz Batajnice bili su u gostima u Graf Ignatievu i proveli su borbenu obuku uključujući gađanje raketama vazduh-vazduh na poligonu Šabla iznad Crnog mora.

(Republika/balkansec.net)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kestw

24.01.2022 15:46

Interesantno ali pravopis vam je katastrofa. Od mene 👎