BIĆE BLOKADA, SPREMA SE HAOS! Stiglo dramatično upozorenje: ZEMLJA TONE U KRIZU, NA KORAK OD PUTA BEZ POVRATKA!

Autor:

Svet

22.01.2022

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički sistem je potpuno razoren. Nastala politička kriza ishod je jednog bolesnog i opasnog eksperimenta nastalog stvaranjem vlade koja ne odražava izbornu volju građana. Sve to ukazuje da nam slede blokade, demonstracije i sukobi, kaže Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta, analizirajući aktuelnu krizu vlasti u Crnoj Gori.

BIĆE BLOKADA, SPREMA SE HAOS! Stiglo dramatično upozorenje: ZEMLJA TONE U KRIZU, NA KORAK OD PUTA BEZ POVRATKA!

Foto: Prinskrin

U razgovoru za Srpski telegraf ocenio je da je vlada formirana posle izbora u avgustu 2020. vukla poteze koji su produbljivali političku krizu:

- Od početka upozoravao sam na ishod koji ćemo sada imati. Od trenutka kada je vlada smenila ministra Leposavića u saradnji s DPS, što je u parlamentarnoj demokratiji nedopustivo, da jedna većina bira vladu, a da druga većina smenjuje ministre, već tada sam se zalagao da se ide na izbore, da se ova vlada obori ili da joj se skrati mandat. Već tada sam video da srljamo kao država u ozbiljnu političku krizu, što dalje povlači i socijalnu, ali i krizu institucija, koja, na kraju, dovodi do državne krize, što trenutno imamo na delu.

Krivokapić je greška od starta

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

Veoma poštujem Crkvu, vernik sam i poštujem integritet i status koji ima SPC, ali sam se od početka protivio tome što se Crkva u Crnoj Gori umešala u politiku, ističe Medojević.
Dodaje da je i ranije govorio da će to biti loše za sve, i za narod i za politiku, a na kraju i za samu Crkvu.
- Napravljen je pogrešan izbor kada je reč o Krivokapiću. Prisustvovao sam tom sastanku na kom je blaženopočivši mitropolit Amfilohije tražio da Zdravko Krivokapić bude mandatar, a Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i meni je obećao da ćemo od Crkve dobiti podršku da budemo lideri najvećeg političkog bloka u vladi, to, naravno, nije ispunjeno i danas imamo ovaj scenario.

Premijer i vicepremijer Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović do juče su se grlili, danas jedan drugog otvoreno optužuju...

- Krivokapić je za godinu dana sa svojom porodicom postao višestruki milioner. Uspostavio je odnose s nekim tajkunima, kriminalcima... Već godinama imamo situaciju da se pod pokroviteljstvom vlade Crne Gore švercuju cigare i kokain, a nova vlada, vidimo, nije uradila ništa po tom pitanju. Sad dolazimo do toga da premijer Zdravko Krivokapić optužuje svog zamenika Dritana Abazovića da sarađuje s narko-kartelima i da javlja informacije međunarodnoj mafiji da bi ih zaštitio od hapšenja. S druge strane, Dritan optužuje Krivokapića da zajedno sa svojim rođakom, koji još od pre švercuje cigare uz podršku Đukanovića, nastavlja šverc...

Republika

Foto: Printscreen

 

Prema vašem mišljenju, to pokazuje šta?

- Jedan potpuni raspad sistema, sukob unutar vlade, koji je slika i prilika jedne potpuno slomljene države. Ono što je najgore u svemu jeste činjenica da ovi sukobi više nemaju veze s politikom, kao ni s javnim dobrom i interesom građana, već se radi o privatnim i ličnim interesima koji su se preneli na celu državu i veoma je teško naći rešenje. Šta god da se desi, jedna strana će se osećati izdanom.

Respekt za SPC, potpis na temeljni ugovor 

Hoće li biti potpisan temeljni ugovor?

- Da sam u vladi, bez razmišljanja bih potpisao temeljni ugovor. Sve što je navela SPC u tom sporazumu ja bih podržao i prihvatio. Smatram da vlada Crne Gore treba da ima poseban respekt prema SPC jer je Crkva napravila ovu državu u kojoj danas živimo. Ono što mi je posebno žao jeste to što je aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, od jednog tako visokog i svečanog čina, kakav bi trebalo da bude potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, napravio cirkus.

Krenuli su protestima posle Abazovićevog predloga da se napravi manjinska vlada. 

- Narod prati svoje lidere, a ako uništite političke partije i politički sistem, onda se ruši ta veza između naroda i političkih lidera. To sve vodi ka jednom haosu koji je veoma teško kontrolisati. Sukobi, demonstracije i blokade su jedan od mogućih ishoda. Ukoliko dođe do formiranja manjinske vlade, za mnoge će ona biti antisrpska i mnogi će je doživeti kao neprijateljsku, što upravo vodi ka scenariju koji sam pomenuo, a to su sukobi i demonstracije... Sve je to jedna opasna igra.

Šta je izlaz ili rešenje? Da li su to prevremeni izbori?

- Izbori nisu dovoljno rešenje ukoliko se ne napravi dogovor oko nekih temeljnih vrednosti. Crna Gora mora da bude država svih i ukoliko se to ne dogovori, izbori će samo ponavljati krizu i pojačavati je. Iskren da budem, nisam optimista kada je dogovor u pitanju, ali ono što mogu da kažem jeste da bi to bio jedan od načina da se izađe iz problema. Ono što najviše stvara problem jeste to što su politički lideri već ušli otvoreno u sukob, odnosi unutar vlade su se toliko poremetili, javno su izgovorene neke stvari i bojim se da tu nema nazad.

Demarš Amerima zbog Eskobara

Republika

Foto: printscreen

 

 

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar nedavno je izjavio da SAD nemaju saradnju sa DF. Kako to komentarišete?

- Ko god drži do elementarnog i ličnog dostojanstva i časti, a ja, kao i DF, koji podržavam, držimo do toga, može da kaže samo jedno, a to je da izjava Gabrijela Eskobara ne zaslužuje nikakav komentar. Da sam premijer u Crnoj Gori, američka ambasada bi dobila javni demarš da ne može da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i tu bi se stavila tačka. Eskobar nije nikakav političar, nije ga birao narod, on je činovnik američke administracije, a svojim delovanjem je grubo prekršio sva diplomatska pravila jer se meša u unutrašnju političku situaciju u Crnoj Gori, što je nedopustivo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Дан

22.01.2022 12:49

Па људи, однос је на ивици ножа 41:40. Следећи избори су рулет ! Даме тз. српске странке имају само 37 у парламенту и без Абразовића немају власт ! Пата карте !!

Odgovori 7 22
Eto!

22.01.2022 16:12

I eto nama Mila.

Aco

22.01.2022 22:42

Sve vam to ameri rade.Otreznite se crnogorci.

Odgovori 10 1