PADA VLADA U PODGORICI! ZVANIČNO POTVRĐENO: Podneta inicijativa za smenu Krivokapića

Autor:

Svet

19.01.2022

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupštini Crne Gore dostavljena je inicijativa za smenu aktuelne vlade, zvanično je potvrđeno.

PADA VLADA U PODGORICI! ZVANIČNO POTVRĐENO: Podneta inicijativa za smenu Krivokapića

Foto: Tanjug/AP

Ovu inicijativu su podneli građanski pokret URA Dritana Abazovića i deo opozicionih stranaka.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Potpisali su je poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te deo poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Među poslanicima DPS koji nisu potpisali inicijativu su Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Predrag Sekulić, Miodrag Vuković, Miomir M. Mugoša, Halil Duković, Dragutin Papović, Bogdan Fatić, Luiđ Škrelja i Ivan Mitrović.

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista, navode Vijesti.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je na jučerašnjoj pres konferenciji saopštio da je manjinska vlada prevara.

Iz URE su objasnili da su se odlučili na ovaj potez nakon interpelacije troje ministara i da je to pokazatelj da Vlada nema poverenje većine poslanika.

Potpisnici inicijative kažu da su razlozi da se glasa za proveru poverenja Vladi sadržani u sledećem:

  • da su na sednici Parlamenta 29. decembra izglasane interpelacije ministru spoljnih poslova Đorđu Raduloviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću i ministarki prosvete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić čime je postalo jasno da nemaju podršku parlamentarne većine.
  • da je premijer Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao 42. Vladu.
  • da je na sednici Skupštine 17. juna smenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava (Vladimir Leposavić), a da do danas premijer nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u poglavljima 23 i 24 koja su najvažnija za napredak ka članstvu u Evropsku uniju (EU).
  • da je Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu. Ovakvo stanje je dovelo do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dela poslanika parlamentarne većine što je direktno uticalo da se veliki broj zakona ne razmatra. Sve to je dovelo u pitanje efiksan rad Parlamenta čiji je zadatak da služi javnom interesu a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.
  • da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanje evropskih integracija, što se odrazilo na ocenu u Godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
milan lala

19.01.2022 15:39

Takvi kao ti smenjuju te , a sa njima si bio u zaveri protiv izborne volje naroda.