PAKLENI PLAN AMERIKE JE DA NESTANE REPUBLIKA SRPSKA! Ruski šef diplomatije izneo dramatične tvrdnje: EU HOĆE DA GOSPODARI BALKANOM!

Autor:

Svet

17.01.2022

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas na konferenciji za novinare posle razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom da Vašington nastavlja da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine kao i da odobrava pokušaje da se ova država pretvori u unitarnu.

PAKLENI PLAN AMERIKE JE DA NESTANE REPUBLIKA SRPSKA! Ruski šef diplomatije izneo dramatične tvrdnje: EU HOĆE DA GOSPODARI BALKANOM!

Foto: Tanjug/AP

- Sada se aktivno preduzimaju pokušaji da se Bosna od države u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima pretvori u unitarnu državu. A uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe - istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će Evropska unija pomoći u povratku dejtonskim principima za rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini i prestati da tretira Zapadni Balkan kao zonu svog uticaja.

On je podsetio na reči bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini koja je izjavila da je „Zapadni Balkan područje gde će se Evropska unija baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne mešaju“. Time se, kako je naveo Lavrov, aludira na činjenicu da Brisel sve čini kako bi smanjio prisustvo Rusije na evropskom tlu, čime zapravo namerava da bude "gospodar" na čitavom prostoru Starog kontinenta.   

Ministar je ocenio da je „veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država, Sjedinjene Americke Države imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa Sjedinjenih Americkih Država problemima na Zapadnom Balkanu - ocenio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ovi primeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
gege

17.01.2022 13:41

naravno da je tako

Daadaaa

17.01.2022 21:45

Pa naravno, nestaće RS iz te tvorevine zvane Bih. Na referendum.