SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA NOVOG PREMIJERA! Njegovo prvo obećanje građanima je ŽESTOK UDARAC ZA BUGARE!

Autor: Republika

Svet

17.01.2022

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo ko je novi šef vlade u Skoplju i šta su prva obećanja koja je dao svom narodu.

SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA NOVOG PREMIJERA! Njegovo prvo obećanje građanima je ŽESTOK UDARAC ZA BUGARE!

Foto: Tanjug/AP

Dimitar Kovačevski podneo zakletvu na novu funkciju

Parlament Severne Makedonije je u noći između nedelje na ponedjeljak potvrdio novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon više od dva meseca političke krize.

Za novu koalicionu vladu glasala su 62 poslanika, dok je protiv bilo 46.

Kovačevski je nasledio Zorana Zaeva, koji je, podsetimo, podneo ostavku u decembru nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima. Tada je veliki uspeh doživela opoziciona VMRO DPMNE.

Kovačevski je čelno mesto SDSM preuzeo krajem 2021. i obećao je da će se suočiti s energetskom krizom u zemlji i pokušati da se približi Evropskoj uniji, budući da Skoplje na tom putu uporno nailazi na blokade iz Bugarske.

- Imamo retku mogućnost i šansu da se u razdoblju od dve i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, pose toliko godina čekanja, da se približimo EU. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj, punopravno članstvo u NATO, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj - poručio je Kovačevski. 

Povodom zahteva opozicije da se održe vanredni parlamentarni izbori, on je rekao da će glasanje biti u redovnom terminu tek 2024.

Inačwe, vladajuća većina okupljena oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu Severne Makedonije, koji ima ukupno 120 mesta.

Godine 2019, zemlja je svom imenu dodala "Severna" kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije. To joj je omogućilo da se priključi NATO. Sada, međutim, nailazi na prpblem s Bugarskom koja insistira da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korene. Zbog tog zahteva Sofija blokira Makedoniji pristupanje u EU. Zato se očekuje da će obećanje Kovačevskog kako će zemlju približiti Uniji, naići na žestoke reakcije u Bugarskoj, posebno zbog činjenice da zvanično Skoplje dosad nije pristajalo na ultimatume iz te zemlje.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading