USTAVNI SUD POTVRDIO: Croatia Records 28 godina zarađuje na snimcima koji uopšte nisu u NJIHOVOM VLASNIŠTVU!

Autor:

Svet

15.01.2022

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Croatia Records izgubila je spor na Ustavnom sudu Republike Hrvatske, čime je okončana sudska saga oko prvih fonograma nekadašnjeg Jugotona, uključujući i originalne snimke umetnika poput Azre, Bijelog Dugma i Novih fosila. Odbačena je ustavna tužba u kojoj Croatia Records tvrdi da je čitav dosadašnji sudski postupak bio nepravičan.

USTAVNI SUD POTVRDIO: Croatia Records 28 godina zarađuje na snimcima koji uopšte nisu u NJIHOVOM VLASNIŠTVU!

Foto: pixabay.com

I na poslednjem sudu u Hrvatskoj potvrđeno je da Croatia Records nije na pravi način sprovela privatizaciju Jugotona, već je decenijama zaradila milione kuna na izuzetno vrednoj rekordnoj imovini.

Umesto da ovim katalogom fonograma poslednjih 28 godina upravlja država i naplaćuje njihovu upotrebu, sve je ostalo kod Croatia Recordsa. Ostali izvođači kojima pripada deo ove naknade su uskraćeni, prenosi "Telegram".

Fonoteku nekadašnjeg Jugotona čini hiljade snimaka nastalih unutar te diskografske kuće, od prvih snimaka Ive Robića do snimaka iz 70-ih i 80-ih godina.

Igor Svilar, advokat Croatia Recordsa, rekao je za "tportal" da su legalisti i da će poštovati odluku suda. Ipak, dodaje da još postoje mogućnosti za dalje pravne korake ukoliko se za njih odluče ljudi koji vode Croatia Records.

- Mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava ostaje pravni korak. Još nisam dobio instrukcije da idem u tom pravcu, ali to ostaje mogući pravni korak - rekao je Svilar.

Šta će država sa fonogramima nekadašnjeg Jugotona još nije poznato.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading