ŠIRI SE CRNA LISTA SAD, VIŠE OD 50 IMENA: Velika Britanija PODRŽALA SANKCIJE Dodiku, Brisel bez zajedničkog stava

Autor:

Svet

06.01.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za uvođenje sankcija otvoreno se zalaže nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

ŠIRI SE CRNA LISTA SAD, VIŠE OD 50 IMENA: Velika Britanija PODRŽALA SANKCIJE Dodiku, Brisel bez zajedničkog stava

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik na meti Sjedinjenih Država

Velika Britanija podržala je odluku SAD da uvedu sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, a stižu pozivi da se i države Evropske unije pridruže kažnjavanju političara koga Vašington smatra za direktnu pretnju miru i stabilnosti u BiH.

Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras pozdravila je najavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će SAD sankcionisati Dodika zbog "koruptivnog i destabilišućeg ponašanja".

 

 

- Korupcija je pretnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD - napisala je šefica britanske diplomatije.

- Postojeći režim sankcija (EU) trebao bi da bude iskorišćen i protiv Dodika - rekla je Berbok u decembru prošle godine komentarišući krizu u Bosni koju je ocenila kao "zabrinjavajuću".

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman je u sredu pre nego što su SAD objavile odluku o uvođenju novih sankcija Dodiku rekao da u EU još nije bilo formalne rasprave o mogućem uvođenju sankcija osobama iz BiH, prenosi Hina.

- Treba najpre iscrpeti sve mogućnosti koje proizlaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebalo da podstaknu da se nastave reformski procesi u BiH - rekao je Grlić Radman novinarima tokom posete Sarajevu.

Dodik je najavio i da će narednog vikenda u Banjaluci biti obeležen 9. januar, Dan Republike Srpske uprkos presudi Ustavnog suda BiH koje ga je proglasio neustavnim praznikom.

Jedan od razloga zbog koji su SAD nametnule sankcije Dodiku je upravo nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

Uz Milorada Dodika pod američkim su sankcijama od srede i njegov pravni savetnik Milan Tegeltija kao i njegova supruga Tijana, medijska kuća Alternativna televizija (ATV) iz Banjaluke koju SAD tretiraju kao propagandno sredstvo Dodikovog režima kao i Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića.

Mediji u BiH nagađaju da će se popis pojedinaca ali i firmi iz BiH pod sankcijama SAD-a u narednim danima proširivati, pa bi na crnoj listi američkog Ministarstva finansija moglo da se nađe više od 50 imena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (7)

Loading
Марко

06.01.2022 16:56

Амери прде у ладну воду

Odgovori 11 2
zora

06.01.2022 17:35

Nemaju vise nikakvog uspeha glupim intervencijama pa hop, embargo. Ociglodo neznaju sta ce. Srbi su tvrd orah znaju to i a Ameri i Britanska govna. Nista se ne postize na taj nacin.

Odgovori 19 4
dolic

07.01.2022 13:30

@zora - BRAVO GOSPODO ZAPADNA BAGRAAAAAAA OSTAJE BAGRAAAAAAAAAAAAA

Iskustvo

06.01.2022 18:27

Nije ovo dobro-Fasisti ujedinju snage