PAS 13 SATI GREJAO BRKIĆA SVOJIM TELOM I SPASAO GA SIGURNE SMRTI! Nakon pada sa 150 metara čovek preživeo pakao na ledom okovanoj planini!

Autor:

Svet

05.01.2022

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući osmomesečnom psu rase Aljaski malamut planinar Grga Brkić je preživeo čak 13 sati na teško pristupačnom terenu i na ekstremno niskoj temperaturi.

PAS 13 SATI GREJAO BRKIĆA SVOJIM TELOM I SPASAO GA SIGURNE SMRTI! Nakon pada sa 150 metara čovek preživeo pakao na ledom okovanoj planini!

Foto: twitter.com/HrvatskaGSS

Pas Nort (engl. Sever) spasao je sigurne smrti od smrzavanja planinara Grgu Brkića koji je doživeo nesreću na ledom okovanom vencu Velebita, teško povredivši nogu nakon pada sa čak 150 metara, tako što je čak 13 sati svojim telom grejao nesrećnog čoveka. 

Vest o hrabroj životinji rase Aljaski malamut obišla je region, kao i o neverovatnoj akciji spasavanja planinara koja je trajala satima kako zbog snega i leda, tako i zbog vetra i oborenih stabala koja su otežavala put ka mestu gde su se oni nalazili. 

- Prijateljstvo i ljubav između čoveka i psa ne poznaju granice. Spletom nesrećnih okolnosti juče popodne proklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u srećnim i teškim trenucima, takav je život. Nort je prošao bez povreda, ali njegov prijatelj, mladi planinar, nije bio te sreće. Zato se on sklupčao uz prijatelja i grejao ga svojim telom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spasilaca, bio je jedan od nas čuvajući svog čoveka 13 sati. Iz ovog primera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima - saopšteno je iz Hrvatske gorske službe spsasavanja (HGSS).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNILAD (@unilad)

Prema njihovim rečima, Brkić je nakon pada preživeo pakao jer ni dvojica njegovih kolega nisu mogli da dođu do njega, ne računajući da će Sever koji je star samo osam meseci pokazati takvu privrženost i hrabrost. 

- Najteže mi je bilo poslednjih minuta dok nisu stigli do nas. Ovaj mali pas je pravo čudo - rekao je Brkić medijima.         

Inače, nesreća se dogodila tokom vikenda.  


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mali pas

05.01.2022 14:21

Alaskan malamut se bas ne moze opisati kao "mali pas".. nije bas doga, ali mali sigurno nije. Ova rasa je inace poznata kao veoma zastitinicki nastrojena prema svom "coporu", pa se i ovde kuca lepo pokazala