PUTIN UDARA ZAPAD GDE JE NAJRANJIVIJI! Teške reči ambasadora u SAD: Je l' treba da povučemo trupe iza Urala?!

Autor: Republika

Svet

03.01.2022

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anatolij Antonov uoči tri konferencije sredinom ovog meseca između SAD, NATO, OEBS i Rusije upozorio da će Moskva biti primorana da uzvrati ako je sateraju u ćošak.

PUTIN UDARA ZAPAD GDE JE NAJRANJIVIJI! Teške reči ambasadora u SAD: Je l' treba da povučemo trupe iza Urala?!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Vladimir Putin na udaru Zapada

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, upozorio je u autorskom tekstu za američki magazin Forin polisi da će Rusija biti primorana da uzvrati ukoliko Zapad ne odustane od politike vojnih pretnji Moskvi.

Antonov je pozvao NATO da preduzme hitne akcije po pitanju bezbednosnih garancija koje je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od američkog kolege Džoa Bajdena, a koje će biti tema tri velike konferencije sredinom ovog meseca između SAD, NATO, OEBS i Rusije između 10. i 13. januara.

S Erdoganom o bezbednosnim garancijama

Putin je juče razgovarao telefonom s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o ruskim predlozima za bezbednosne garancije koje SAD i NATO treba da daju Rusiji. Iz Kremlja je saopšteno da su dvojica predsednika razgovarala i o situaciji u Zakavkazju, Siriji i Libiji.

- Niko ne treba da sumnja u našu odlučnost da zaštitimo svoju bezbednost. Sve ima granice. Ako naši partneri nastave da konstruišu vojnostratešku stvarnost koja ugrožava postojanje naše zemlje, bićemo primorani da i mi udaramo tamo gde su najranjiviji. Došli smo do tačke da više nemamo gde da se povučemo - navodi se u članku Antonova.

Republika

Foto: printscreen

 

On je naveo da "upuzavanje" NATO u Ukrajinu drastično povećava pretnje po bezbednost Rusije jer se stvaraju uslovi za raspoređivanje raketnih sistema i drugog destabilizujućeg naoružanja na ukrajinskoj teritoriji. Antonov je ocenio da su stoga Rusiji i NATO neophodne hitne akcije za normalizaciju bezbednosne situacije.

- Treba da bude obnovljen princip jednake i nedeljive bezbednosti. To znači da nijedna država nema pravo da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih. Uz postojanje političke volje to se lako može uraditi izradom ozbiljnih dugoročnih pravnih garancija bezbednosti - istakao je ruski diplomata.

Bajden: Putine, ne kreći na Ukrajinu

Američki predsednik Bajden razgovarao je juče s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Uoči razgovora iz Bele kuće je saopšteno da Bajden Zelenskom treba da još jednom prenese podršku SAD suverenitetu Ukrajine. Bajden je u petak rekao da je stavio do znanja Putinu tokom telefonskog razgovora održanog dan ranije da "ne može da krene na Ukrajinu" i da će, ukoliko se to desi, uslediti žestoke sankcije i povećanje američkog prisustva u Evropi u saradnji sa NATO saveznicima.

Antonov je naveo da su ruski nacrti bezbednosnih garancija unapred objavljeni da bi se izbegle nesavesne spekulacije.

- Ti predlozi ne ugrožavaju bezbednost SAD i njihovih NATO saveznika. Naprotiv, stvaraju uslove za smanjenje napetosti u Evropi, uspostavljanje poverenja i intenziviranje saradnje u cilju rešavanja globalnih izazova - napisao je Antonov.

On je ocenio da politika SAD prema Rusiji podseća na istezanje opruge.

- Opruga se ili lomi ili otkida u suprotnom smeru. Šta da radimo u ovim uslovima? Da ne obraćamo pažnju? Da povučemo trupe duboko u Rusiju iza Urala? - upitao je Antonov u vezi s izveštajima o nagomilavanju ruske vojske na ukrajinskoj granici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading