STRUJA POSKUPLJUJE ZA SKORO 10 ODSTO: Država u velikom problemu, ukida se dnevna jeftina tarifa

Autor:

Svet

30.12.2021

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene struje za domaćinstva u Severnoj Makedoniji od 1. januara poskupeće za 9,48 odsto, objavila je danas Regulatorna komisija za energetiku (RKE).

STRUJA POSKUPLJUJE ZA SKORO 10 ODSTO: Država u velikom problemu, ukida se dnevna jeftina tarifa

Foto: youtube.com/Potrošački savetnik

Direktor te komisije Marko Bislimovski je na konferencinji za novinare rekao da se od početka naredne godine ukida dnevna jeftina tarifa (od 14.00 do 16.00), ali da će ostati jeftina tarifa tokom noći i nedeljom ceo dan.

Kako je rekao, ova odluka o povećanju cene struje je "jedna od najtežih odluka koje je RKE donela za vreme svog postojana", ali je istakao i da "restrikcije nisu opcija".

- Realno povećanje cene električne energije trebalo je da bude mnogo veće, oko 25 procenata, ali smo uspeli sa smanjimo mnogo troškova da ne prave pritisak na cene za domaćinstva, a i Vlada je preuzela obavezu da pomogne državnim kompanijama - rekao je Bislimovski.

Direktor RKE Severne Makedonije je napomenuo da je ta komisija "tražila od svih činilaca u elektronergetskom sektoru solidarnost, odnosno od najvećeg prizvodjača u državi, od elektroprenosne mreže, od elektrodisrtibucuje, od Vlade i, razume se, od potrošača".

Prema njegovim rečima, od energetskih kompanija je zatraženo i dalje će se tražiti da smanje svoje troškove "do tamo dokle mogu", a od građana se traži da štede struju.

- Jasno je da su Evropa i Makedonija suočeni sa jednom od najvećih energetskih kriza. Pozivam građane, pre svega, na štednju. Činjenica je da imamo povećanje cene električne energije, ali je ovo povećanje neki minimum koji je RKE mogla da napravi - rekao je Bislimovski, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading