DA NE PROĐE KAO VUČIĆ U SREBRENICI: Ovo je pozadina otkazivanja Milanovićeve posete BiH

Autor:

Svet

19.12.2021

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ugrožena bezbednosna situacija u BiH" - obrazloženje je otkazivanja najavljene posete predsednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

DA NE PROĐE KAO VUČIĆ U SREBRENICI: Ovo je pozadina otkazivanja Milanovićeve posete BiH

Foto: Tanjug

Posle otkazivanja posete predsednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini, medijska prašina se podigla u obe države. Iznose se stavovi, procene, optužbe...

Otkazana poseta otvorila je nove probleme koji se već duže vreme zataškavaju u Sarajevu.

Sagovornici RTRS-a ističu da je generator problema Obavještajno-bezbednosna agencija BiH kojom rukovodi ratni kadar Alije Izetbegovića - Osman Mehmedagić Osmica.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže za RTRS da je otkazivanje posete Milanovića "težak diplomatski poraz BiH, sramota koja će BiH koštati geopolitički jer nije sposobna da garantujete bezbednost predsedniku države koja je članica EU".

- Svi indikatori govore da ovde predsednik susedne države rizikuje glavu ako dolazi u jednu ovakvu atmosferu sa ovako lošim institucijama i strukturama bezbednosti, sa ovoliko struktura koje izazivaju nestabilnost i predstavljaju pretnju - rekao je Galijašević.

Analitičar iz Mostara Zoran Krešić ističe za RTRS da stanje u BiH nije dobro.

- Odluka Kabineta predsednika Hrvatske da ne dođe u BiH zapravo šalje jednu vrlo ružnu sliku o BiH. Odgovor na to trebalo bi da daju oni koji su za to najzaslužniji, a pre svih političari koji moraju "zavezati jezik" i prestati pretiti, jer se podizanjem napetosti "osokole" razni radikali kojih ima u svim redovima - smatra Krešić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić naveo je da nije bila nijedna informacija koja bi ukazivala na bezbednosonu ugroženost.

On je naglasio da je BiH bezbedna zemlja za ovakve posete.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić kaže za RTRS da domaći sektor bezbjednosti spava.

- Kako drugačije komentarisati izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela da nije imao informaciju sličnu ovoj koju su imale službe Hrvatske. I još nas ubeđuje da je BiH sigurna zemlja, a isti on je bio direktor te direkcije i 2015. godine i jedan od najodgovornijih ljudi za stanje bezbednosti na području gde je boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a znamo kako se proveo - ističe Ćeranić.

Portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona Haris Hodžić naglasio je da su preduzete sve mere u cilju osuguranja, kretanja i boravka hrvatskog predsednika.

Zbog otkazivanja posete Milanovića žaljenje je izrazio Hrvatski narodni sabor, naglašavajući da institucije BiH moraju da pojačaju nadzor bezbednosnog sektora na najveći nivo.

Naveli su da najveća politička kriza u BiH doživljava kulminaciju koja se ogleda i na bezbednosni segment.

- Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u BiH razumijemo ovakav potez - navodi se u saopštenju HNS-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
ML

19.12.2021 21:15

Mora da su za sve "srbi" krivi.