Satira predstavljena kao vređanje Srba

Autor: Republika

Svet

08.12.2021

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogobrojni portali u Srbiji objavili su vest o video snimku u kojem Hrvati Srbe predstavljaju kao pacove, ali je reč zapravo o satiričnom delu.

Satira predstavljena kao vređanje Srba

Foto: Youtube/Prljava Baraba 27

Portal Republika je, kao i mnogi drugi u našoj zemlji preneo vest o tome kako je u Hrvatskoj napravljen video snimak u kojem se Srbi predstavljaju kao pacovi.

Ipak, istina je da se ne radi o hrvatskom animiranom filmu, već o satiričnom delu. Naime, to je crtać iz produkcije Sily Symphony, a napravljen je po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje frule.

Satirični video je objavljen na satiričnoj stranici "Pretjerivač", koja je u Hrvatskoj poznata po tome da se često bavi naosetljivijim temama i kroz brutalan humor ismeva stvarnost, najčešće nacionaliza, desničarke pokrete.

Ova stranica je mnogo puta uklanjana sa Fejsbuka, a neaktivna je i sada, a nestali su i Tviter i Jutjub nalog. 

Da je reč o satiri, lako se može proveriti na TikTok kanalu Pretjerivača. Na njemu se ismevaju hrvatska fudbalska repreyentacija, "domoljublje HDZ-a", Zdravko Mamić, desničar i nacionalista Velimir Bujanec, Hrvati iz Hercegovine...

Gornji tekst je nastao kao posledica analize portala Raskrinkavanje.me i Raskrinkavanje.rs, koji su naš originalni tekst ocenili kao Dezinformaciju.


*****

BOLEST! Hrvati Srbe u crtanom filmu prikazali kao PACOVE koji beže na traktoru (VIDEO)

U ovoj bolesnoj animaciji veličaju ustaškog izvođača Marka Perkovića Tompsona.

Sistematsko trovanje dece mržnjom prema Srbima javlja se kao posledica krize identita, jer Hrvati po svaku cenu žele da Hrvatsku prikažu kao svoju državu iako za to nemaju nikakvog istorijskog osnova.

 

Tako se posle knjige Stjepana Tomaša "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik", koja se kao lektira za osnovnu školu u šestom razredu već godinama nalazi na udaru kritika stručnjaka iz područja obrazovanja, sada u Hrvatskoj pojavio film koji će deci "približiti" kako je izgledao rat devedesetih, piše Informer.

Republika

Foto: Youtube/Prljava Baraba 27

 

 

U skandaloznom animiranom filmu "Domovinski rat za najmlađe" govori se o kraljevskom gradu Kninu u kome su pacovi dugo godina živeli kraj ljudi, a onda su odlučili "da svi pacovi moraju živeti u jednoj čistoj pacovskoj državi pa su počeli maltretirati ljude", aludirajući da su štakori Srbi koji su počeli da maltretiraju Hrvate.

- Bili su prava napast, krali su sve, od hrane, odeće, do traktora. Kad je izgledalo da više nema nade pojavio se Svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom - kažu u filmu u kome se Knin oslobađa tako što Svirač namami pacove u traktor, koji ih odvozi iz Knina. 

 

 

U ovoj bolesnoj animaciji veličaju ustaškog izvođača Marka Perkovića Tompsona, a ismejavaju srpsku tragediju, kada je u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja proterano 250.000 Srba, koji su iz "lijepe njihove" bežali na traktorima spasavajući živu glavu!

"Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik"

Podsetimo, lektira za 6. razred "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik" prikazuje Srbe kao neprijatelje, pa i kada je reč o deci, jer se dečaci srpske nacionalnosti prikazuju kao siledžije i huligani. 

Roman prati razmišljanje "devojčice Cvjete Matković" iz Osijeka napisana je i rečenica da je sva treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kada je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, poglavniče. Aluziju na ustaške koljače Juru i Bobana nije teško pročitati, a u rečenici "Svi su dečki na početku sastava napisali Kroacija i Za dom spremni", serviran je ustaški pozdrav kao nešto normalno i prihvatljivo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading