ESKOBAR PODRŽAO OTVORENI BALKAN: Ceo region se razvija i integriše, samo BiH u tome ne učestvuje

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

15:47

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ove nedelje boravi u Bosni i Hercegovini, gde je govorio o regionalnim pitanjima i aktuelnim temama.

ESKOBAR PODRŽAO OTVORENI BALKAN: Ceo region se razvija i integriše, samo BiH u tome ne učestvuje

ST/N.PANČIĆ

- Podržavamo svako nastojanje za regionalnu ekonomsku integraciju. Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište, CEFTA-u i "Otvoreni Balkan". Sve dok je to otvoreno za sve zemlje, sve dok daje legalne i regulatorne sisteme i podiže ih na evropski nivo, sve dok promoviše korektnost, otvorenu trgovinu, mi ćemo te principe podržati - naglasio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Istakao je kako mu se čini da se to već dešava, da postoji ogromna regionalna ekonomska integracija bez ili sa regionalnim tržišta.

- Ali BiH je jedina koja u tome ne učestvuje. Sve dok je to ekonomska inicijativa, mogla bi biti pozitivna. Na kraju krajeva, ekonomije ovog područja ne mogu funkcionisati ako imate tržište od 600.000 u Crnoj Gori ili 2 miliona u Severnoj Makedoniji. Treba vam tržište od 20 miliona da svi u njemu učestvujete. To je osnova na kojoj uslovljavamo našu podršku “Otvorenom Balkanu” – ističe Eskobar, prenosi Telegraf.rs.

Komentari (0)

Loading