SVE SU ŽRTVE, ŽRTVE! Cvijanovićeva o genocidu u Srebrenici: Rasprave o ratnim zločincim sprečavaju BiH da ide napred

Autor: Republika

Svet

05.12.2021

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednica RS-a Željka Cvijanović prošle sedmice boravila je u Izraelu gde se sastala sa izraelskim zvaničnicima, a između ostalog vreme je iskoristila i za susret s novinarom uglednog lista Haaretz. Njene izjave i pogled na situaciju dijametralno je suprotan ranijim istupima zvaničnika RS-a.

SVE SU ŽRTVE, ŽRTVE! Cvijanovićeva o genocidu u Srebrenici: Rasprave o ratnim zločincim sprečavaju BiH da ide napred

Foto: youtube.com/printscreen

Novinar Haaretza Sam Sokol u uvodnom delu intervju objašnjava kako je Cvijanović odgovarala na brojna pitanja, uključujući i ona koja uključuju stavove zvaničnika RS-a o genocidu u Srebrenici i negiranju genocida.

- Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida - rekla je Cvijanović za Haaretz te je naglasila kako rasprave o ratnim zločinima sprečavaju BiH da ide napred.

Takođe, list Haaretz naglašava kako je upravo naslovnicu ovog medija u proteklom periodu "krasilo" nekoliko priča o pitanju genocida u Srebrenici te se ističe kako je Ambasada Nemačke u Tel Avivu odlučila da odloži ceremoniju dodele priznanja izraelskom istoričaru Gideonu Greifu zbog njegove uloge u pisanju izveštaja o Srebrenici koji je objavljen prije nekoliko meseci, a koji je finansirala Vlada Republike Srpske.

U intervjuu koji je prema rečima novinara imao dosta burnih momenata, Cvijanović je izjavila kako se Vlada RS-a nikada nije bavila negiranjem genocida već da su se svi zalagali da se svaka žrtva jednako pamti.

Takođe, naglasila je kako ljudi treba da nađu balans te da kažu da su sve žrtve - žrtve, umesto što se potencira priča o tome da "jedna majka plače više od druge majke te da se sve gleda kroz nacionalnost".

- Nikada ne želimo politizovati nijednu smrt. Bosna ne može ići napred jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umesto da razgovaramo o našim kapacitetima u energetskom sektoru - navela je Cvijanović.

"Nije sporan sadržaj zakona"

Upitana da li misli da su Bošnjaci previše fokusirani na temu genocida, Cvijanovi je rekla kako ona ne misli tako, ali je takođe navela da se pričom o istoj temi ne može gledati u budućnost.

U intervjuu, list Haaretz naglašava kako su srpski lideri u BiH poslednjih godina izazvali kritike zbog pokušaja da umanje težinu genocida, u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici.

Ističe se kako su srpski zvaničnici negirali valjanost presuda iz Haga, a na kraju je i visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kriminalizuje negiranje genocida.

- Cvijanović je najavila kako se RS neće pridržavati ove mjere, dok je Milorad Dodik zapretio da će se RS povući iz Oružanih snaga BiH i formirati vlastite srpske snage - navodi Haaretz.

Tokom intervjua, Cvijanović je nekoliko puta odbijala da odgovara na pitanja o tome da li veruje da se u Srebrenici zaista dogodio genocid te je rekla da njeno protivljenje Inzkovom zakonu proizilazi iz činjenice da ga je nametnuo međunarodni predstavnik, a ne domaće institucije.

- Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili o vetrovima, naša reakcija bi bila ista - rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li načelno odobrava zakon, Cvijanović je naglasila kako se zalaže za razgovore između etničkih grupa u BiH o tome kako se nositi s pitanjem sadržaja zakona. Međutim, tokom razgovora za izraelski list odbila je da navede koji bi stav, ako ga ima, zauzela u okviru takvog unutrašnjeg dijaloga.

- Moj stav je da sedim zajedno sa svojim kolegama. Razgovarali bi o kulturi, školama, ratnim zločinima, bilo čemu i da vidimo kako možemo doći do zajedničkih stavova o nekim pitanjima - rekla je ona.

Poricanje u mnogim oblicima

Tokom intervjua Željka Cvijanović odgovarala je i na pitanja povezanosti vlasti u RS-u sa osnivanjem kontroverzne komisije kojom predsedava izraelski profesor Gideon Greif, a koja je objavila izveštaj u kojem se negira genocid u Srebrenici.

Između ostalog, intervju govori i o stavovima potpredsednika Svetskog jevrejskog kongresa Menachema Rosensafta koji je optužio Cvijanović, Dodika i druge zvaničnike iz RS-a slede stavove onih koji negiraju holokaust.

- Oni ne samo da drsko i besramno negiraju da su paravojni nasilnici iz RS-a pod komandom Ratka Mladića izvršili genocid u Srebrenici, već lideri bosanskih Srba veličaju ratne zločince. To je ekvivalent poricanju da su Jevreji sistematski ubijani u Aušvicu, Treblinki i pretvaranju Adolfa Eichmanna u narodnog heroja - navodi se.

Takođe, Crvijanović se tokom intervjua osvrnula i na rad ministarke spoljnih poslova Bisere Turković za koju je izjavila kako sledi svoju "etničku agendu".

- Navela je kako Turković sledi svoju etničku agendu, da mrzi diplomate koji su etnički Srbi te da se sastajala s nekim problematičnim liderima koji su povezani sa sigurnosnim pitanjima - navodi Haaretz.

Na kraju, Cvijanović je govorila i o tome da li Vlada RS-a ima interese za sukobe.

- Nema revolucije, nema rata. Otvorena su vrata za razgovor sa našim partnerima, a smatramo da su Bošnjaci i Hrvati naši partneri. Ja sam orijentisana na budućnost, a da biste imali budućnost morate imati dijalog. Da biste imali dijalog, morate imati partnere. Da biste imali partnere, morate sjesti zajedno i razgovarati - o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - zaključuje Cvijanović u razgovoru za izraelski list Haaretz.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading