Sumnja da se omikron pojavio u Crnoj Gori 4. decembra

Autor:

Svet

04.12.2021

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst u kojem je navedeno da je novi soj koronavirusa, omikron, stigao u Crnu Goru 4. decembra, što se ispostavilo da kao netačno.

Sumnja da se omikron pojavio u Crnoj Gori 4. decembra

Foto: Tanjug/AP

Istina je da je se u to vreme sumnjalo da je koronavirus stigao u Crnu Goru, ali ništa više od toga.

Iz instituta za javno zdravlje Crne Gore prošle nedjelje saopštili su da je epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju utvrđena sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

"Naime, preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 03.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Nemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba. Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gde joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rešenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati. U daljem epidemiološkom nadzoru, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu IJZ.

Čitajući saopštenje Instituta za javno zdravlje zaključuje se da postoji sumnja da je u Crnoj Gori prisutan omikron soj, a ne da je registrovan, kao što su preneli brojni mediji u regionu, među kojima je i Republika.

Gornji tekst je nastao kao posledica analize portala Raskrinkavanje.me, koji je naš originalni članak ocenilo kao Dezinformaciju.


*****

OMIKRON STIGAO I U CRNU GORU! Obolela osoba doputovala iz Johanesburga!

Prvi slučajevi omikron soja korona virusa u Crnoj Gori identifikovani su u jednoj porodici, čiji je član nedavno doputovao iz Johanesburga, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ).

Svi kontakti su u izolaciji. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima, navedeno je u sapštenju.

Osoba inficirana novim sojem korona virusa je krajem novembra doputovala iz Južne Afrike u Crnu Goru, a na letu do Frankfurta je bila u avionu sa osobom kod koje je potvrđen omikron virus, saopšteno je iz Instituta i navedeno da crnogorski državljanin nije bio vakcinisan.

U Crnoj Gori je od posledica korone ukupno umrlo 2.324, a inficirane su 158.283 osobe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading