DODIK OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM: Evo šta je dogovoreno u Rusiji!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

DODIK OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM: Evo šta je dogovoreno u Rusiji!

Foto: printskrin

Dodik je posle sastanka izjavio da je sa Putinom razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu.

- Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cenu gasa i da je ruski predsednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati sa predstavnicima Gasproma.

Dodik je informisao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i to Srpska ne može sebi da dozvoli.

- Imamo jednu iskrenu opredeljenost predsednika Putina da razume veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovde da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovde za to postoji razumevanje - rekao je Dodik za ATV posle sastanka sa Putinom u Moskvi.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku 

On je istakao da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se menjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

On je dodao da su Putinu preneli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH sa čim se Putin saglasio.

- Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je izneo svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primedbi o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Saveta bezbednosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije - rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme, prenose Novosti.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

- Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istakao da su danas "odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading