U HRVATSKOJ LAŽNI KOVID SERTIFIKATI JAVNA TAJNA: Tačno se zna gde se izdaju, ali niko ne reaguje

Autor:

Svet

28.11.2021

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojica sredovečnih muškaraca svedočila su za nedeljni Jutarnji list da su dogovarali lažne vakcinacije sa medicinskim osobljem u lekarskim ordinacijama u Zagrebu i Karlovcu.

U HRVATSKOJ LAŽNI KOVID SERTIFIKATI JAVNA TAJNA: Tačno se zna gde se izdaju, ali niko ne reaguje

Foto: republika,pixabay

Kovid sertifikate u Republici Hrvatskoj trenutno mogu dobiti četiri kategorije građana: osobe cepljene vakcinom protiv bolesti, oni koji imaju negativan PCR test ili brzi antigen test i svi oni koji su preživeli virus korona 11. dana od dana prvi pozitivan PCR test.

Četvrta grupa građana nije prebolela kovid-19, ne razmišljaju o vakcinaciji, ali ne žele ni da gube vreme na neprijatne i „prečeste” testove – jednostavno su kupili svoj kovid-sertifikat za gotovinu.

Sagovornici Jutarnjeg lista su trojica muškaraca starosti od 35 do 50 godina. Jedan od njih je otišao do kraja i kupio kovid-sertifikat za 1.000 kuna, drugi je bio u ordinaciji i morao je samo da obavi unapred dogovoreni posao, ali njega i doktora je prekinula medicinska sestra koja ga je iznenada proterala i treći je odustao pre realizacije iako je ponuda bila na njegovom stolu.

Ovakve potvrde izdaju isključivo medicinsko osoblje koje počini krivična dela falsifikovanje isprava i zloupotreba položaja i ovlašćenja, a naručioci, kao i posrednici u ovom „poslu“, čine krivično delo falsifikovanja isprava uz pomoć.

Nemoguće je proceniti razmere ove vrste kriminala, a kako stvari stoje, prilično su velike - gotovo da nema okruga sa bar jednom kancelarijom u kojoj bi se stvar mogla "srediti".

Do sada, od pandemije i kada su obavezni EU digitalni sertifikati za putovanja u inostranstvo, odnosno od 16. novembra, kovid sertifikati su bili obavezni za sve zaposlene u javnom sektoru i državnim i gradskim preduzećima i za korisnike ovih usluga.

U njemu je „medicinska sestra ovlašćena da unese podatke o vakcinisanim licima u informacioni sistem, iskoristila je svoj položaj i ovlašćenja, unela neistinite podatke za dve osobe da su vakcinisane u avgustu, za koje je, kriminalističkom istragom, utvrđeno da su nisu vakcinisani“.

Stvari, međutim, funkcionišu mnogo jednostavnije na terenu. Korisnici sertifikata ne šalju podatke i novac nepoznatim službenicima da bi zauzvrat dobili potvrde, kao što je to bio slučaj koji je policija otkrila, već to rade u lekarskim ordinacijama veoma direktno, lažnim vakcinacijama.

Procedura je ista kao i kod uobičajene vakcinacije, samo što se vakcina „ubrizgava” u blanko, da bi se količina rasteretila, čovek se nikada ne vakciniše, već se unosi u sistem koji jeste. Iz tog razloga su takve radnje praktično nedokazive, odnosno veoma je teško ući u trag počiniocima, prenosi Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading