MAKRON UVALIO ŠKART HRVATIMA: Polovni "rafali" stari kao Grčka - evo koje su godište

Autor:

Svet

27.11.2021

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski lider se nalazi u dvodnevnoj poseti našim zapadnim susedima, gde će danas potpisati sporazum o strateškom partnerstvu.

MAKRON UVALIO ŠKART HRVATIMA: Polovni "rafali" stari kao Grčka - evo koje su godište

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron, predsednik Francuske, doputovao je juče po podne u prvu posetu Hrvatskoj jednog šefa francuske države otkada je Hrvatska proglasila nezavisnost nakon raspada SFRJ. Makron i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Zagrebu su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu, a glavni razlog njegovog dolaska je zaključenje ugovora o prodaji aviona tipa „rafal“.

Zbog posete Makrona u Zagrebu su na snazi vanredne mere. Blokirane su ulice kojima će se kretati delegacija sa francuskim predsednikom, a policija je zamolila građane da imaju razumevanja za saobraćajne gužve.

Makron će se kretati u blindiranom „mercedesu“, a osim snajperista postavljenih po strateškim tačkama, pripremljene su i antidron puške kako bi se sprečili eventualni napadi iz vazduha. Hrvatski MUP je odbio da saopšti koliko je policajaca, tajnih agenata i pripadnika drugih službi angažovano na obezbeđenju Makrona.

Hrvatska je u maju najavila da će, u cilju modernizacije svog vojnog vazduhoplovstva, kupiti 12 aviona „rafal“ francuskog proizvođača „Dasol avijasjon“. Vrednost posla je oko milijardu evra i to je ujedno najveća hrvatska narudžbina oružja od raspada bivše Jugoslavije. U pitanju su avioni stari deset godina.

Vlada u Zagrebu juče je održala sednicu na kojoj je potvrđeno davanje saglasnosti ministarstvu odbrane za kupovinu aviona u periodu od 2022. do 2026. Kupovina aviona privukla je veliku pažnju javnosti, a portal Obris.org nedavno je preneo da Hrvatska nabavlja 12 letelica koje neće imati najsavremeniju opremu u vidu radara i naoružanja. Hrvatska će prve avione dobiti 2023.

Ugovor o kupovini podrazumeva i obuku 12 pilota, kao i mehaničara i specijalista za pojedine sisteme lovaca, poput elektornike, sistema naoružanja i vatrogasaca. Najvažniji deo aviona „rafal“ jeste radar „tales RBE2“, reč je o PESA radaru, koji ima nepokretnu antenu i elektronsko skeniranje.

Radar može da prati istovremeno 40 ciljeva u vazduhu i napada njih osam. Procenjeni domet je 180 kilometara i može veoma brzo da menja modove rada i otkriva ciljeve, osim u vazduhu, i na kopnu i na moru. Ovim radarima biće opremljeni „rafali“ koje želi da kupi Grčka, dok će oni za Hrvatsku imati slabije radarske sisteme.

Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja. Cilj mini-evropske turneje je priprema francuskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (4)

Loading
Sasa

27.11.2021 15:41

Ne balavite i bavite she sobom a ne komsilukom. Kakvi god da su cinjenica je da su bolji od ovih koje mi imamo

Odgovori 4 16
Mile sumadinac

27.11.2021 19:35

@Sasa - Vidi se da si glup i da se bas nerazumes takvim kao ti uvek je bolje tudje nego svoje

lala

27.11.2021 16:23

100 milki komad + servis ? Kod Kineza bi dobili dve eskadrile boljih, novih lovaca plus par komada gratis. E, ali neko mora da se ugradi. Zato je babohebac i došao lično a avioni sa 900 skočili na 1,2 milijarde.

Odgovori 13 1
Vlada

27.11.2021 19:45

Radari za hrvatsku biće opremljeni sistemom Stivi Vonder