DODIK SPREMAN DA SE VRATI U INSTITUCIJE BiH POD JEDNIM USLOVOM: Valentin Incko prvi na listi zahteva

Autor:

Svet

24.11.2021

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska spremna da nastavi rad u zajedničkim institucijama BiH, ako se povuče zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko.

DODIK SPREMAN DA SE VRATI U INSTITUCIJE BiH POD JEDNIM USLOVOM: Valentin Incko prvi na listi zahteva

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik na meti Sjedinjenih Država

- Komesar za proširenje EU Oliver Varheji očekuje da funkcionišu zajedničke institucije, dakle upravo oni organi za koje je RS rekla da ne želi da radi u njima dok se ne povuče nametnuti zakon Valentina Incka - kazao je Dodik posle sastanka zvaničnika RS sa evropskim komesarom sa proširenje i politiku susedstva Oliverom Varhejijem.

Nakon što se povuče taj nametnuti zakon, dodao je on, predstavnici RS pristaće da razgovaraju o daljem radu u instutucijama BiH.

Navodeći da je na sastanku razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Dodik je kazao da je evropskom komesaru preneo svoj stav prema kojem imovina pripada entitetima.

- Mi smatramo da je to pitanje rešeno Dejtonskim sporazumom. A Ustavni sud BiH je vanustavno poništio to pravo. Naš predlog je da dođe do sporazuma Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i da imovina pripada entitetima i Brčko distriktu. To može biti potvrdjeno u Parlamentarnoj skupštini BiH - kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, imovina koja je dobijena u procesu sukcesije može biti uknjižena na nivo BiH i to samo ona koja se nalazi van teritorije BiH, kao što su ambasade.

- Međutim, ona imovina koja je dobijena sukcesijom, a koja se nalazi na teritoriji entiteta, treba da pripada primarno entititetima - istakao je Dodik.

Dodik je zahvalio Varhejiju na razumevanju i dolasku u Banjaluku.

Dodik je iz Banjaluke potom otputovao u Sarajevo na sastanak sa Varhejijem i liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem Sastanku sa evropskim komesarom za proširenje u zgradi Vlade Srpske prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading