UMRO OSNIVAČ HDZ-A: Slavko Degoricija preminuo u 91. godini života

Autor: Republika

Svet

21.11.2021

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski političar, bivši saborski zastupnik poznat kao jedan od osnivača HDZ-a Slavko Degoricija, preminuo je u subotu, 20. novembra, u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti u 91. godini, potvrđeno je Hini iz kruga porodice.

UMRO OSNIVAČ HDZ-A: Slavko Degoricija preminuo u 91. godini života

Foto: youtube.com/printscreen

 

Slavko Degoricija rođen je 18. aprila 1931. godine u Kompolju kod Otočca, gde je završio osnovnu školu, pa potom gimnazciju koji je takođe pohađao u Otočcu. Nakon završene učiteljske škole, radio je kao učitelj u više mesta u Hrvatskoj, a 1953, godine prelazi u Kutinu gde je živeo 23 godine.

U Okružnim komutetu u Kutini obavljao je dužnost sekretara Komisije za istoriju radničkog pokreta, a 1960. godine postavljen je za direktora muzeja i arhiva Narodne revolucije u Kutini, koji je 1963. godine preimenovan u Muzej Moslavine.

Studirao je tokom rata, a 1970. godine završio je studije istorije u Zagrebu. Od decembra 1970. godine do februara 1972. bio je zamenik gradonačelnika Kutine.

Zbog učestovanja u Hrvatskom proleću, 1971. godine bio je politički proganjan i godinu dana bio bez posla. Zaposlio se 1973 .godine u Auto-moto savezu Hrvatske, gde je radio do 1986. godine, a potom je radio u Saobraćajnom centru do 1990. godine.

Jedan je od osnivača HDZ-a, a u dva mandata na parlamentarnim izvorima biran je za poslanika u Hrvatskom saboru. Bio je predsednik Opštinskog veća i predsednik Kluba zastipnika HDZ-a za sva tri tadašnja veća.

U drugoj vladi Republike Hrvatske imenovan je za zamenika ministra unutrašnjih poslova.

Bio je član i šef hrvatske delegacije za pregovore sa lokalnim Srbima u periodu pre i tokom rata.

Od 1991. do 1994. godine bio je predsenik Upravnog odbora Ine.

Zbog političkih nesuglasica sa Franjom Tuđman 1994. je napustio HDZ i učestovao je u osnivanju Hrvatskih nezavisnih demokrata.

Autor je knjige "Nije bilo džabe" objavljene 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države u posebnim pregovorima koje je vodio sa pobunjenim Srbima.

Datum sahrane Slavka Degoricije biće naknadno objavljen.

(Republika/Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading