OSLOBOĐEN IVO SANADER!

Autor:

Svet

12.11.2021

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud delimično je potvrdio oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj su nekadašnji premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader i preduzetnik Robert Ježić oslobođeni krivice za prodaju jeftine struje Ježićevoj firmi Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP).

Republika

Foto: Tanjug/ D. BANDIĆ

Ivo Sanader

Sud je saopštio da je preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužnicu za jedno krivcno delo podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv dvojice optuženih, a potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu za drugo krivično delo podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv optuženih.

Najviši sud smatra da je prvostepeni sud pravilo zaključio da nije dokazano da su Sanader i Ježić podstakli na zloupotrebu položaja i ovlašćenja u međuvremenu preminulog suoptuženika Mravka koji je svojim iskazom teretio bivšeg premijera i preduzetnika.

Pritom drugi ispitani svedoci, a ni dokumentacija u spisu ne potvrđuju iskaz Mravka, koji je tokom postupka preminuo i nije mogao biti ispitan, preneli su hrvatski mediji.

Najviši sud je krajem oktobra potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dve godine zatvora.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Nakon okončanja svih postupaka Sanaderu će sud odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu, prenosi Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading