SRPSKI AMBASADOR PRI UJEDINJENIM NACIJAMA: Rat i konflikti su odavno okončani, put ka budućnosti je popločan dobrosusedskim odnosima

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.11.2021

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, naglasio je večeras ambasador Srbije pri UN Nemanja Stevanović i poručio da je dijalog unutar institucija "jedini način za izgradnju poverenja i postizanje kompromisa".

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Nemanja Stevanović

Stevanović je na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao sve u BiH da smanje tenzije i razgovaraju i istakao da Srbija želi mir.

- Najvažnije je da ključni faktori u BiH, kako domaći, tako i međunarodni pokažu odgovornost. Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, mi podržavamo bilo koji dogovor postignut između entiteta i tri konstitutivna naroda - naveo je Stevanović, a prenosi Dnevni avaz.

On je istakao da Srbija od međunarodne zajednice očekuje nepristrasan i balansiran pristup ovim pitanjima.

- Verujemo da je dijalog unutar institucija u BiH jedini način za izgradnju poverenja i postizanje kompromisa - naveo je Stevanović.

Istakao je i da Srbija smatra da odluka o Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice treba da bude doneta u duhu saradnje i poštovanja svih svetskih faktora i uz konsenzus članica Saveta bezbednosti UN, dodaje RTS.

- Srbija će nastaviti da bude uključena na najkonstruktivniji način kao što smo to činili i u prošlosti - rekao je ambasador Srbije.

On je dodao da će Srbija podržati sve dogovore koje postignu dva entiteta i da se protivi rešenjima koja nisu doneta konsenzusom.

- Put ka budućnosti je popločan dobrosusedskim odnosima i aktivnom saradnjom u regionu. Srbija će nastaviti da podstiče sve političke faktore u BiH da nastave put u tom pravcu - poručio je Stevanović.

On je ocenio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" sjajan primer kako je saradnja susednih zemalja moguća.

- Snažno smo uvereni da se dogovor može postići ako postoje tolerancija, poverenje i uvažavanje - poručio je Stevanović.

Podsetio je da su rat i konflikti odavno okončani i ocenio da je to poglavlje istorije zatvoreno, kao i da su sve države krenule napred.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading