SVEN ALKALAJ PONOVO NAPADA SRBE: U Bosni najveća kriza od RATA, a predvodi je Dodik!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.11.2021

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj ocenio je večeras da se BiH suočava sa "najvećom egzistencijalnom krizom nakon rata" koju, kako tvrdi, predvode srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Milorad Dodik

Alkalaj je na sednici Saveta bezednosti UN pročitao delove izveštaja Kristijana Šmita, koji nije dobio podršku Rusije i Kine da podnese izveštaj.

Ocenio je da je Šmitu izveštaju, u kojem je upozorio da je BiH u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba, dobro predstavio situaciju.

Vlasti u RS optužio je za "suštinsko podrivanje" Dejtonskog sporazuma.

- Ovo ne ugrožava samo mir i stabilnost u zemlji i regionu, već može ozbiljno ugroziti i sam sporazum - rekao je Alkalaj i optužio Dodika za podrivanje oružanih snaga i pravosuđa.

Alkalaj je ocenio i da Dodik greši kada ove poteze naziva povratkom originalnom Dejtonu, ocenivši da se na taj način poništavaju "teško izvojevane reforme", prenosi RTRS.

On je, ipak, istakao da "ne postoje samo problemi u Republici Srpskoj i ukazao da se u Federaciji BiH već tri godine nije formirala nova vlada, dodaje RTRS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading