KRISTOFER HIL NIJE JEDINI, BAJDEN VRAĆA JOŠ KRVNIKA NA BALKAN! Udarna petorka stiže sa specijalnim zadatkom, JEDNOG JE LIČNO OBUČAVALA MEDLIN OLBRAJT!

Autor: Republika

Svet

25.10.2021

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka administracija predvođena Džoom Bajdenom rešena je da preko petorice zvaničnika, koji su i te kako umešani u neke od najkrvavijih događaja u istoriji naše zemlje, "reši" aktuelna kritična pitanja na Balkanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP, State departement

Bajdenova petorka s ozbiljnim zadacima na Balkanu: Gabrijel Eskobar, Majkl Marfi, Kristofer Hil, Džef Hovenije i Džejms O'Brajan

Nova američka administracija predvođena Džoom Bajdenom odlučna je da Srbiji stavi omču oko vrata, pa je tako nakon odluke da novi ambasador SAD u Beogradu bude Kristofer Hil, čovek koji je krojio sudbinu naše zemlje tokom i posle rata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i za vreme bombardovanja 1999, rešila da se u pitanja Balkana umešaju još četvorica zvaničnika sa sličnim odnosom prema našoj zemlji kakav ima i Hil.

Reč je o Džefu Hovenijeu, Majklu Marfiju, Gabrijelu Eskobaru i Džejmsu O'Brajanu koji je direktno radio sa zloglasnom Medlin Olbrajt i smatra se njenim pulenom. 

Hovenije je trenutno zamenik američkog ambasadora u Turskoj, a u skorijoj budućnosti će doći na mesto ambasadora na Kosovu. Svojevremeno je radio i u američkom diplomatskom predstavništvu u Zagrebu, a bio je i član međunarodnog tima za pregovore o statusu južne srpske pokrajine. Govori hrvatski i bez sumnje, kako ističu mediji, odlično poznaje korene sadašnjih tenzija na Balkanu. Za tog zvaničnika ne postoji drugi put osim priznavanja nezavisnosti Kosova. 

I Bosna i Hercegovina dobijaju novog ambasadora iz SAD, a tu funckiju je Bajden poverio "pravom jastrebu američkih demokrata". U pitanju je Majkl Marfi, koji je već bio u Sarajevu pre više godina kao posebni savetnik u ambasadi, a potom je bio i u američkoj ambasadi na Kosovu kao vršilac dužnosti ambasadora. Specijalnost su mu NATO i strukture bezbednosti u Evropi, posebno na Balkanu, te mu nije strano etiketiranje Rusije kao "najveće pretnje na tom prostoru".  

Gabrijel Eskobar je već pre nekoliko meseci počeo mandat kao posebni izaslanik za Balkan, iako mu je formalna dužnost mu je zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju". Donedavno je radio u američkoj ambasadi u Beogradu.

Veliku ulogu na Balkanu će odigrati i Džejms O'Brajan, još jedan od američkih iskusnih diplomata kog je obučavala direktno Olbrajtova i koji je iz senke učestvovao u sastavljanju Dejtonskog sporazuma. Nedavno je boravio u Briselu gde je s predstavnicima EU i NATO razgovarao o zajedničkom angažmanu na Balkanu.

Hrvatski portal Jutarnji list likovao je nakon objave najnovije liste udarnih američkih pesnica za Balkan, navodeći kako je situacija u regionu na ivici konflikta te da je to rezultat slabog angažovanja SAD na našem prostoru u poslednjih nekoliko godina.   

- Region Zapadnog Balkana odavno nije bio toliko napet. Na rubu je sukoba dok se istovremeno govori o rešenju preostalih pitanja iz prošlosti i integraciji u EU. Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski udarac ako ne dopusti produženje mandata misije KFOR u toj državi: rok je do 5. novembra - podseća Jutarnji nakon čega sledi čitav hvalospev o Kristoferu Hilu. 

- Džo Bajden je odlučio da pošalje Kristofera Hila za ambasadora u Beogradu, bez sumnje ključnoj adresi za stabilnost ili nestabilnost regije. Beograd ima uticaj u svim susednim državama, od BiH do Crne Gore, i samo naivni političari mogu verovati da Beograd nema ništa s događajima u tom državama. Hil ima ogromno iskustvo s Balkana, ali i šire. Bio je posebni izaslanik za Kosovo tokom rata, a potom ambasador u Skoplju i Iraku. Jedan je od ključnih američkih diplomata koji je uz Ričarda Holbruka postavljao okvire i za Dejtonski mirovni sporazum u BiH i za sporazum o Kosovu u Rambujeu koji je Beograd odbio i nakon čega je usledila NATO intervencija - podseća taj portal. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading