DODIK ZA ŠPIGEL O NEZAVISNOSTI REPUBLIKE SRPSKE: Mi ne planiramo secesiju, ali Srbi NE ŽELE da žive u muslimanskoj Bosni i Hercegovini

Autor: Tanjug, Republika

Svet

24.10.2021

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za nemački list "Špigel" da Republika Srpska ne namerava da se otcepi od Bosne i Hercegovine i naglasio da RS žzeli da osigura svoju poziciju u BiH, koja je garantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Republika

Foto: printscreen

Milorad Dodik

U opširnom uvodnom delu intervjua "Špigel", između ostalog, konstatuje da tenzije u BiH rastu i da mnogi krivca vide u Dodiku, a Dodik kaže da o otcepljenju RS "govore samo oni koji žele da skrenu pažnju sa svog protivustavnog ponašanja".

- Mi ne planiramo secesiju - poručio je on.

Istakao je i da Srbi "ne žele da žive u muslimanskoj Bosni i Hercegovini".

Govoreći o glasanjima koja se očekuju u narednim danima i nedeljama u parlamentu Republike Srpske,rekao je da će se poštovati Ustav BiH i "sami ćemo urediti ono što spada u našu nadležnost".

- Ukinućemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici na području RS i doneti svoje zakone - uz fazu tranzicije koja će trajati koliko god bude potrebno. Prema ustavu, u nadležnost Republike Srpske spadaju sve oblasti koje nisu izričito dodeljene BiH - naveo je Dodik.

To, kako je naveo, važi za oružane snage, pravosuđe, policiju, a, kako je dodao, sve je to Republici Srpskoj oduzeto.

- Pritom su uzimane u obzir sve moguće laži o budućnosti u EU. Zapadni Balkan nikad nije bio dalje od EU nego sada - ocenio je Dodik.

Istakao je i da RS "ne želi improvizaciju visokih predstavnika i međunarodnih aktera".

Upitan da li smatra da je visoki predstavnik glavni problem, Dodik je odgovorio da je to i nasilje Amerikanaca i delom EU.

- Pretnje silom, sankcijama i kaznama, ovo političko nasilje dovelo je do toga da su u prošlosti pod takvim uslovima prihvatane stvari koje nisu odgovarale volji naroda - poručio je Dodik.

Na pitanje šta će se desiti u kasarnama u RS, ako od novembra "sve krene kako zamišlja", Dodik je rekao da njih danas gotovo i da nema i da postoje "samo ostaci, odnosno fasade jedne vojske".

- Povući ćemo našu saglasanost za formiranje zajedničke vojske, posle ćemo ovo pitanje iznova da rešimo, pri čemu se zalažemo za demilitarizaciju BiH - rekao je Dodik.

Komentarišući koliki je rizik od oružanog sukoba u BiH, Dodik kaže da RS želi da reši stvari pravnim putem, ali da čuje pretnje ratom iz Federacije.

- Ne verujem u mogućnost novog sukoba. Nećemo ga ni započeti ni prihvatiti. Borićemo se politički za naše ciljeve - rekao je.

Republika

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

Osvrnuo se i na stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Republici Srpskoj, naglasivši da on podržava Dejtonski sporazum i poziciju RS, kao i da je protiv svih jednostranih poteza.

Na konstataciju da je nekad važio za prozapadnog, a pre svega proameričog čoveka i pitanje šta se od tada dogodilo, Dodik je rekao da se ništa nije desilo i da je uvek bio prosrpski nastrojen.

- Uvek sam pokušavao da sarađujem sa svim drugim akterima. To što su neki ljudi možda imali svoja očekivanja od mene, to je njihov problem. Priznajem, da je na početku saradnja bila intenzivna. Ali vremenom mi je postalo jasno da ne igraju fer i da su želeli da iskoriste političare ovde u zemlji za svoje ambicije koje imaju u BiH. Ove ambicije ne odgovaraju trenutno ni volji Srba ni Hrvata - rekao je Dodik.

On je ponovio da bez odluke Saveta bezbednosti UN, visoki predstavnik Kristijan Šmit ne može da preuzme dužnost i ocenio da on u BiH boravi u svojstvu građanina.

Tvrdi i da odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel "nije znala šta će da radi sa Šmitom" posle neuspeha na izborima.

- Onda se neko setio mesta visokog predstavnika - rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima s Rusijom, kazao je da je predsenik te zemlje Vladimir Putin moćan državnik sa prijateljskim odnosom prema BiH, "koji nikada nije tražio bilo kakvu akciju koja bi bila usmerena protiv teritorijalnog integriteta BiH".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading