HRVATI STALI NA STRANU SRPSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA: Dodik ne ruši Bosnu, Incko nametanjem zakona napravio dar-mar!

Autor: Republika

Svet

21.10.2021

14:00

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima ne ruši državu BiH, nego je samo isprovociran Inckovim nametanjem Zakona o sankcionisanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici, izjavio je predsednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ).

ST/N. MANDIĆ

Milorad Dodik

Navode i da deo razloga za ovakvu situaciju u državi Čavara vidi i u tome što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet.

- Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali - izjavio je Čavara u gostovanju na Federalnoj televiziji.

Dodao je da u ovom trenutku ne može podržavati nešto što se radi, što nije dogovor i razgovor.

- Da li je opravdano s Dodikove strane, u to ne bih ulazio. Mislim da treba i Miloradu Dodiku i svim drugim političkim akterima puno više spremnosti za razgovor i dogovor. Mislim da je jako upitno šta neki misle da mogu napraviti u ovoj fazi, bez razgovora i dogovora, uz neke sulude poteze koje je povlačio visoki predstavnik Incko na samom odlasku. Znači, napraviti takav jedan potez u kojem ćete omogućiti da se stalno tužakamo i nešto prebiremo. To je nešto što su davno sudovi presudili, što je egzaktno i mislim da nije dobro - naveo je Čavara.

Ocenio je da je Inckovo nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida, koji Republika Srpska ne priznaje, napravilo dar-mar u državi i zaključio da visoki predstavnik u BiH nije doneo skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Loading