TRUDNICA ZAVRŠILA NA RESPIRATORU - U BOLNICU JE PRIMLJENA 9. OKTOBRA I ZA NEKOLIKO DANA PLUĆA SU JOJ NESTALA! Stravično, lekari se bore za život mlade žene!

Autor: Republika

Svet

16.10.2021

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladoj ženi, koja je u 19/20. nedelji trudnoće, stanje se komplikovalo ogromnom brzinom i dovelo do toga da mora da bude stavljena na respirator, dok se istovremeno prati stanje ploda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sve više trudnica u teškom je stanju zbog korone/Ilustracija

Trudnica rođena 1989. godine završila je na respiratoru nakon samo nekoliko dana nakon što je sa simptomima infekcije koronavirusom primljena u bolnicu u Sarajevu u BiH, posle čega je stanje toliko rapidno počelo da joj se pogoršava da su joj pluća, kako su istakli lekari, bukvalno nestala. 

Zbog izuzetno teškog stanja reagovao je Helikopterski servis RS koji je organizovao prevoz mlade pacijentkinje u hrvatsku prestonicu Zagreb kako bi joj bila pružena još bolja nega. Njeno lečenje finansira Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Pacijentkinju su u izuzetno teškom stanju primili prof. dr Vlado Krajinović i doc. dr Marko Kutleša iz bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu. 

- Pacijentkinja 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju devetog oktobra 2021. s obostranom upalom pluća. Na prijemu je bila u stabilnom stanju. Reč je o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za izvanmaterični život, 19/20 nedelja. Trećeg dana hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brže progresije upale pluća, koja je zahtevala visoke protoke kiseonika i pacijentkinja je premeštena na intenzivnu njegu - ispričao je medijima prof. dr Ismet Gavrankapetanović, direktor Opšte bolnice "Prim. Dr Abdulah Nakaš".

Prema njegovim rečima, i pored truda lekara, mladoj ženi se stanje uporno pogoršavalo. 

Veliki napori su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 odsto, kako zbog pacijentkinje, tako i zbog ploda, a imali smo i stalne konsultacije o stanju ploda sa kolegama sa ginekologije - istakao je on.

Iz sata u sat stanje je nastavilo da se komplikuje.

- I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, videlo se da ta pluća praktično nestaju i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća, takozvani ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom - istakao je doktor. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading