HRVATI NAPALI SRPSKI TELEGRAF ZBOG ISTINE O GRANATIRANJU DUBROVNIKA

Autor:

Svet

12.10.2021

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvate je veoma uznemirilo otkrivanje istine o napadu na Dubrovnik o čemu je Srpski telegraf pisao.

Republika

Foto: Srpski telegraf

 

 

Srpski telegraf otkrio je da je granatiranje Dubrovnika 1991. bio režirani napad Hrvata da izazovu osudu međunarodne zajednice i Srbe opet predstave kao negativce. Besni zbog otkrivanja istine Hrvati su osuli paljbu po Srpskom telegrafu.

Foto: printscreen

Jutarnji.hr

 

Brzinski su reagovali hrvatski mediji, među kojima su portali Jutranji.hr i Index.hr napadajući Srpski telegraf u pokašuju da istina i dalje ostane sakrivena.

Foto: printscreen

Index.hr

 

Da, Srpski telegraf je otkrio da JNA je u Dubrovniku samo odgovarala na napade, Hrvati su namerno provocirali JNA, koja je ispalila tek nekoliko granata na Dubrovnik.

Granatiranje Dubrovnika 1991. bio je režirani napad Hrvata s namerom da izazovu osudu međunarodne zajednice i Srbe opet predstave kao negativce, budući da je reč o zaštićenom kulturnom dobru. Hrvatske paravojne formacije namerno su provocirale snage JNA ne bi li ih izazvale da otvore vatru iako je postojala striktna naredba da ne odgovaraju na njihove vatrene provokacije iz starog grada i njegove neposredne okoline”, navodi se teksu koji smo objavili.

O tome svedoče i dvojica evropskih posmatrača: “Hrvati su 15. avgusta 1991. napali vojnu bazu u kotorskom zalivu i bili su žestoko poraženi. Jugoslavenske snage stacionirane u Crnoj Gori su posle toga krenule u ofanzivu i sukobile se s hrvatskom vojskom u blizini Dubrovnika. Mete van zidina starog grada su uglavnom bili hoteli koji su korišćeni kao kasarne, dok su hrvatske snage na niže spratove smeštale izbeglice. Nasuprot novinarskim izveštajima, stari grad je imao neznatna oštećenja.

- Rečeno je da je palo 15 hiljada granata, ja sam izbrojao 15 gelera u glavnoj ulici. JNA je mogla uništiti Dubrovnik za dva sata, nije bio uništen - rekao je jedan od sagovornika.

Izdata je naredba 13. septembra da se napadnu sve jedinice i kasarne JNA na teritoriji Hrvatske. Svedoci su potvrdili da su hrvatske snage prelazile granice Crne Gore i BiH i samo 13. septembra ubile 27 vojnika JNA i oko 70 teško ranile.

- Posebno je bilo važno, o tome u knjizi govori general Kadijević, izazvati gađanje Starog grada i uspeli su u tome 6. decembra, kada su iza zidina delovali prema jedinicama JNA, prema utvrđenju na Srđu. JNA se “ponašala krajnje suzdržano”, kaže bivši srpski vojnik Radan Nikolić i dodaje: Imali smo naredbu da se ni po koju cenu ne gađa, palo je svega nekoliko granata. Hrvati su bili ti koji su stalno kršili primirje. Tako da je to potpuno iskrivljena slika o bombardovanju Dubrovnika”.

I Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, rekao je da se hrvatska vlada borila za simpatije svetske javnosti pa su preterivali oko posledica razaranja Dubrovnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading