Vašington priznao CRNOGORSKI JEZIK?!

Autor: Tanjug

Svet

12.12.2017

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora dobila je međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO 639 međunarodnog standarda, pišu današnje "Večernje novosti".

RepublikaFoto: pixabay.com
Crna Gora se bori za prava - i na ćirilici, i na latinici

Tu informaciju saopštio je direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" sa Cetinja Bogić Rakočević, navodeći da će oznaka za crnogorski jezik biće CNR.

Odluku je, kako se navodi, doneo Ujedinjeni savetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Komitet iz Vašingtona ne samo što je priznao postojanje crnogorskog jezika, već je potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, kako je to donedavno spočitavano. Dakle, on ima lingvističku prepoznatljivost, rekao je Rakočević.

Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, naziv na engleskom "montenegrian", na francuskom "montenegrin", a u originalu "crnogorski jezik" na latinici i ćirilici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading