GDE ĆE VAM DUŠA - CRNOGORCI UDARILI I NA SVETOG SAVU?! Sramna odluka prosvetne inspekcije u Kotoru!

Autor: Republika

Svet

25.09.2021

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosvetna inspekcija je reagovala po prijavi roditelja koji su istakli kako je nedopustivo da slika Svetog Save stoji pored grba Crne Gore u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik, iako se tamo nalazi još od 1984. godine.

Republika

Foto: wikimedia.org

Ikona Svetog Save/Ilustracija

Skandalozna odluka prosvetne inspekcije u crnogorskom gradu Kotoru da iz Gimnazije u tom gradu bude uklonjena ikona Svetog Save, koja je zidove škole krasila još od 1984, izazvala je mnogobrojne reakcije imajući u vidu aktuelnu kriznu situaciju na relaciji Srbije i Crne Gore, međutim, njihovo obrazloženje je navodno jednostavno - "obrazovanje i vaspitanje je svetovnog, a ne verskog karaktera". 

Inspekcija je, inače, reagovala po prijavi roditelja dece koja pohađaju kotorsku Gimnaziju i sede u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik, gde je stajala "sporna" ikona srpkog prosvetitelja.   

 

 

Pre izlaska inspekcije na teren, koja je donela odluku da ikona bude uklonjena u roku od tri dana, crnogorski mediji su objavili reakciju jednog nezadovoljnog roditelja, koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju sa roditeljskog sastanka na kojoj se vidi da je na zidu iznad školske table, pored grba Crne Gore, okačena i slika Svetog Save.

- Bruka i sramota žive doveka! …novi direktor nova pravila, sram vas i stid bilo! Treba li Hrvati, Muslimani, Bošnjaci i Crnogrci da slave ovo sto se nameće? Koja je svrha svega ovoga? - napisao je na Tvietru izvesni Vuk gorski uz fotografiju iz učionice. 

 

 

Inače, iz kotorske Gimnazije tvrde da je u školi pored slike ikone Svetog Save, još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovekovne književnosti. Ističu i da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dela programa za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik, prenosi Sputnjik.

- Niko od roditelja se nije nama obratio, niti pismeno, niti usmeno - navodi se iz uprave kotorske Gimnazije.

Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je i nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

- Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa - kazao je Maslovar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bravo

28.01.2022 09:42

Sad kad vam krene sve super u školovanju i životu vaše dece, biće sreća neopisiva. Samo vam je ikona remetila savršenstvo. svaka čast