UČITELJICA ANTIVAKSERKA DOBILA OTKAZ! Najpre odbila vakcinu, a potom i testiranje!

Autor:

Svet

24.09.2021

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učiteljici jedne osnovne škole u Mariboru uručen je otkaz jer je odbila da se vakciniše ili testira na kovid-19, što je prvi takav slučaj nakon što je vlada, zbog širenja epidemije u trećem talasu, pooštrila protivepidemiološke mere.

Republika

Foto: Printskrin

Učiteljici antivakserki uručen otkaz, Ilustracija

Kako su u danas objavili slovenački mediji, njoj je od početka školske godine bilo privremeno zabranjen rad jer je odbijala nedeljni test i nošenje masku u razredu, na šta ju je obavezivala odluka Ministarstva obrazovanja, prenosi Hina.

Na rešenje o prestanku radnog odnosa postoji pravo žalbe u roku dve nedelje. Mediji prenose da je ta učiteljica aktivno delovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s "propagandom" vladine kampanje za vakcinaciju, a u videu na Fejsbuku nagovarala je roditelje da ne šalju decu u "režimsku i fašističku školu".

Direktorka škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list "Večer" da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obaveza budući da je odbijala da nosi masku u zatvorenom prostoru, kao i da nije ispunjavala tzv. PVT uslov (preboleli, vakcinisani, testirani) koji je obaveza za zaposlene u školi.

Slovenački ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je danas da PVT uslov već "daje rezultat" jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji. On je najavio da će zaoštreni PV uslov (samo preboleli i vakcinisani), koji se od 1. septembra primenjuje na državnu upravu, biti proširen na sve ako epidemiološki brojevi, kao i broj hospitalizovanih, nastave da rastu.

Zaposleni u užem delu državne uprave moraju se, ako nisu preboleli kovid-19 u poslednjih šest meseci, obavezno vakcinisati prvom dozom vakcine do prvog oktobra a drugom najkasnije do 1. novembra. Ako to ne učine neće moći da rade u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mestom moguće da rade od kuće, odnosno on-line.

Protiv te odluke vlade protestvovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a ustavnom je sudu je podneto više od 200 predloga da se vladina mera proglasi neustavnom, prenose slovenački mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading