SRAMOTA! Skupština Cetinja podržala inicijativu za otimanje manastira

Autor: Republika

Svet

17.09.2021

17:56

Skupština Cetinja podržala je građansku inicijativu, kojom je predviđeno da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa prestonice na nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

printskrin/jutjub/Al Jazeera Balkans

 

Za inicijativu je glasalo 19 od 33 odbornika lokalnog parlamenta.

Skupština je podržala ranije usaglašene zaključke u kojima se navodi da podržavaju "Inicijativu građana radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja verskih obreda i verskih poslova svim pravoslavnim verskim zajednicama u Crnoj Gori", prenosi Informer.

Takođe, u usvojenom zaključku osuđuje se odluka Vlade Crne Gore da se imovina manastira prenese na državu.

- Skupština Prestonice Cetinje snažno osuđuje i protestuje zbog delovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu. Skupština Prestonice Cetinje poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska - crkve Srbije - stoji u zaključcima.

Skupština Prestonice, kako se navodi, zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prestonice.

- Ovlašćuje se gradonačelnik Prestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom - navodi se u zaključcima.

Pored toga Skupština Cetinja obavezuje gradonačelnika da ih redovno obaveštava o preduzetim merama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima.

- Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti vernicima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve - stoji u zaključcima koje je usvojila Skupština Cetinja.

Odbornici su pozvali predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da "doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima", prenosi RTCG.

Dopisnik Sputnjika javlja da su oko Cetinjskog manastira danas raspoređene jake policijske snage, a policija je sa obe strane zgrade Skupštine Prestonice blokirala ulaz. Sednicu na kojoj je usvojena inicijativa obeležila je žustra rasprava, zbog koje su je odbornici URA napustili.

Komentari (0)

Loading