RUSI NE MENJAJU STAV O VISOKOM PREDSTAVNIKU U BIH: Šmit nema međunarodni pravni legitimitet, Kancelariju treba zatvoriti

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

09:54

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Kristijan Šmit nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pretvorila u kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebalo da bude zatvorena.

youtube.com/FACE HD TV

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov

- Po nama, cela procedura se, ako bismo je opisivali, svodi na to da Upravni odbor Saveta za provođenje mira bira visokog predstavnika, a Savet bezbednosti UN ga odobrava ili potvrđuje - istakao je Kalabuhov.

On je napomenuo da i u rezolucijama Saveta Evrope iz perioda kada je BiH primana u sastav te međunarodne organizacije, Rezolucija 234 u tački 5 propisuje ovu proceduru imenovanja visokog predstavnika.

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da nametne "zakon o zabrani negiranja genocida", Kalabuhov je ocenio da je ova odluka bila pogrešna, ističući da su bonska ovlaštenja zastareli mehanizam, instrument koji ne treba da se upotrebljava u suverenoj državi.


- Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonska ovlašćenja univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik - rekao je Kalabuhov za ATV.

Prema njegovim rečima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlašćenja ne dozvoljava da se donose mere koje se tiču zakonodavstva.

- To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kog mi se čini da je odluka Valentina Incka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivisana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima ja sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Incka - kazao je Kalabuhov.

Ruski ambasador u BiH je rekao da visoki predstavnik treba da odražava usaglašene stavove konstitutivnih naroda i građana BiH.

- Način na koji je Incko upotrebio bonska ovlašćenja je neosnovan i, kako smo već ukazali, doveo je do krize, ne samo u BiH, već i u celom balkanskom regionu - istakao je Kalabuhov.

On je rekao da glavna uloga visokog predstavnika nije u obezbeđivanju kretanja BiH ka evropskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.

- Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba da obezbedi ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da reši egzistencijalno pitanje uspostavljanja poverenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje spoljnopolitičke prioritete - istakao je Kalabuhov.

On je naveo je da se OHR, pa i sama figura visokog predstavnika, pretvorila u kočnicu na putu samostalnog, suverenog razvoja BiH, zbog čega Ruska Federacija zagovara da OHR bude zatvoren i da narodi i građani BiH određuju svoju sudbinu, prenela je RTRS.

Komentari (0)

Loading