LINTA ODBRUSIO ZAGREBU: Spot SNV E-SRBI dokaz da je Hrvatska zarobljena u prošlosti!

Autor: Republika

Svet

08.09.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da spot Srpskog narodnog veća u kojem se Srbi u Hrvatskoj pozivaju da se izjasne na popisu stanovništva kao tzv. e-Srbi tj. putem interneta jeste jedan od brojnih dokaza da Hrvatska živi zarobljena u ustaškoj prošlosti i da je teško i opasno biti Srbin u Hrvatskoj, posebno u hrvatskim gradovima.

Republika

Foto: youtube.com/O2.TV

Miodrag Linta

- Ljudi se plaše da se izjasne kao Srbi jer u Hrvatskoj vlada šovinistička atmosfera i istorijski revizionizam. Srbi se smatraju neprijateljima, agresorima i remetilačkim faktorom i kao takvi su izloženi fizičkom nasilju i brutalnom govoru mržnje u svakodnevnom životu, u medijima, portalima i društvenim mrežama. U mnogim hrvatskim gradovima i mestima mogu se videti na desetine hiljada grafita koji veličaju ustaštvo, NDH i pozivaju na ubijanje Srba. Na sportskim utakmicama i na koncertima Marka Perkovića Tompsona i drugih pjevača uzvikuje se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i pevaju srbomrzačke pesme - konstatuje Linta.

Linta ističe da je u Hrvatskoj na sceni sramna revizija istorije posebno vezano za period Drugog svjetskog rata.

- Značajan deo hrvatske javnosti, veteranska udruženja, političke stranke desnice i veći deo hrvatskog naroda i Katoličke crkve u Hrvatskoj zastupaju zastrašujuće teze da se u zloglasnoj NDH nije desio genocid nad Srbima, da NDH nije bila nacifašistička i genocidna tvorevina, da su ustaški zlikovci bili borci za hrvatsku slobodu i da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio radni logor - kaže Linta.

Prema njegovim rečima, jedan od brojnih dokaza jeste istraživanje javnog mnjenja urađeno za hrvatski RTL 2019. godine. 

- Čak  45 posto građana Hrvatske se zalaže za upotrebu pozdrava „Za dom spremni“ u javnosti,  a dodatnih 16 posto se zalaže za upotrebu „Za dom spremni“ u grbu HOS-a, i na spomenicima ubijenim pripadnicima HOS-a.  Dakle, preko 60 % Hrvata ima pozitivan odnos prema navedenom ustaškom pozdravu. Za zabranu upotrebe tog pozdrava u javnosti izjasnilo se svega 30 odsto ispitanika, među kojima je sigurno i jedan broj Srba i pripadnika nacionalnih manjina - dodaje Linta.

Prema istraživanju koje su 2021. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG više od dvetrećine ili oko 70 odsto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina.

Jedan od razloga jesu i udžbenici  istorije u Hrvatskoj koji su odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading