JECKOV UOČI PREDSTOJEĆEG POPISA U HRVATSKOJ: Nećete nas zastrašiti, izjasnićemo se slobodno!

Autor:

Svet

27.08.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov učestvovala je danas na pres konferenciji u Rijeci koju su organizovale srpske institucije iz Rijeke i Primorsko-goranske županije povodom sramnog plakata i medijske kampanje koja ima za cilj da zaplaši Srbe pred predstojeći popis.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dragana Jeckov

U Rijeci je osvanio veliki plakat gde fantomska neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve. Na Fejsbuk stranici ove nevladine organizacije se govori o više od 80 ovakvih plakata postavljenih širom Hrvatske. 

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je danas na konferenciji u Rijeci istakla da je sramotna ovakva vrsta kampanje protiv srpske zajednice u Hrvatskoj i da očekuje od svih demokratskih snaga u društvu da najoštrije osude ovakve profašističke poruke kojima se plaše gradjani u zemlji članici EU da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

 - Očekivali smo prljavu kampanju, ali moram priznati da smo zatečeni pritiscima kojima su izloženi pripadnici našeg naroda u odredjenim sredinama. Ukoliko se ovakve stvari dogadjaju u liberalnoj i levoj Rijeci šta onda možemo očekivati na drugim mestima - upitala se Jeckov.

Zna se da je Hrvatska pravoslavna crkva osnovana u NDH i svakome je jasno kakvu simboliku nose ove poruke sa plakata u Rijeci i kakav je cilj ove kampanje”.

- Popis stanovništva koji sledi tokom septembra i oktobra u Republici Hrvatskoj za nas je od ogromnog značaja, jer će rezultati određivati obim naših prava, uključujući i političku zastupljenost u narednih deset godina. Važno je da se svatko od nas, bez straha i spoljašnjih uticaja, izjasni onako kako se oseća - kazala je Dragana Jeckov.

Zamenica predsednika SNV-a i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je istakla da je sa svojim timom obišla celu Hrvatsku i razgovarala o popisu sa članovima manjinskih veća, stranačkim aktivistima, predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih organizacije te svim zainteresovanima. 

Važno je da sve naše institucije uzmu učešće, a u pripreme za popis uključena je i naša Srpska pravoslavna crkva. Moramo svi zajedno animirati Srpkinje i Srbe da se tako i izjasne u popisu. 

Podsetimo, od 13. do 26. septembra građani Hrvatske će se moći sami popisati preko aplikacije e-građani, a od 27. septembra do 17. oktobra obaviće se klasičan popis, s tim da je moguće produženje do 29. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading