OVO ĆE UZBURKATI JAVNOST: UKIDA se besplatno testiranje zbog stimulacije VAKCINACIJE?

Autor:

Svet

26.08.2021

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je ostala u narandžastoj zoni na evropskoj korona-karti. Narandžasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće mere ističu za nekoliko dana, a Krizni štab zasad nema nameru da ih menja.

Republika

Foto: Tanjug

Krunoslav Capak

- Ono što je važno naglasiti - mi imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Evrope, ali i mnogih drugih. Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mere, ove postojeće će se produžiti do 15. septembra. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi kovid-potvrda - rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za hrvatsku Novu TV, prenosi Index.

Kovid-potvrde

Očekivanja su da četvrti talas neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život? 

- Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping-centre, prodavnice, kafiće, restorane... Ali opcija ostaje otvorena. Također, razmišlja se da kovid-potvrde budu iskorišćene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale. Kao što radnici ne bi trebalo da zaraze pacijente, tako pacijenti ne bi trebalo da zaraze zaposlene - rekao je.

Razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja.

- U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju vakcinacije - objasnio je.

Vakcinacija u školama

- Mi svakako podržavamo vakcinaciju dece od 12 do 18 godina - što je sad mogućnost s Fajzerom, a uskoro će biti i s Modernom - izjavio je.

Trenutno razgovaraju o tome da se deca završnih razreda srednjih škola najpre vakcinišu, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi - medicinske, ugostiteljske škole... 

- Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na vakcinaciju zajedno sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji vakcinisati jer ta mogućnost sada postoji - objasnio je.

Treća doza 

Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o imunizaciji trećom dozom. 

- Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Evrope je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se beleži treća doza. Na tome takođe radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost - naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje ugrožene grupe će prve biti na redu.

- To će biti vrlo brzo - zaključio je.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading