POČEO LOV NA SRBE U CRNOJ GORI! Milo i Krivokapić kažnjavaju sve koji negiraju GENOCID u Srebrenici

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Svet

18.08.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po prijavi DPS Mila Đukanovića, a na osnovu zakona koji je usvojila vlada Zdravka Krivokapića, krenuo je lov na Srbe koji negiraju genocid u Srebrenici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hoće da unište Srbe - Krivokapić i Đukanović

Prvi na udaru našao se gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. On je juče saslušan u Višem tužilaštvu zbog stava koji je izneo vezano za Srebrenicu.

- Bio sam u Višem državnom tužilaštvu da dam izjavu povodom krivične prijave DPS kojom sam optužen za negiranje navodnog genocida u Srebrenici - rekao je Kovačević.

Sprega bivše vlasti i Krivokapića ovim je apsolutno raskrinkana, ukazao je Kovačević posle saslušanja.

- Sada je jasno da je DPS rezoluciju u parlamentu Crne Gore izglasao da bi se sa svojim saveznicima kroz nju obračunavao sa svojim političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu. Vidimo da postoje pokušaji isleđivanja mojih sunarodnika i u regionu i jasno je da je ovo deo šire akcije protiv naroda kom pripadam - naveo je prvi čovek Nikšića.

Smenjen ministar koji je negirao genocid

Posle 12 godina od zločina crnogorska skupština usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Za rezoluciju je glasalo 55 poslanika (dvotrećinska većina), među kojima su bili i parlamentarci iz redova DPS. Protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržano sedam

Na istoj sednici smenjen je ministar pravde Vladimir Leposavić jer je u izjavama negirao genocid. U crnogorskoj rezoluciji, između ostalog, piše:

  • Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995.
  • u Srebrenici stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti
  • Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid
  • 1. jul je proglašen Danom sećanja na žrtve Srebrenice
  • zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici
  • potvrđuje se rešenost države Crne Gore da u budućnosti spreči genocid i druge ozbiljne zločine

POLITIČKI OBRAČUN

Naglasio je da za 400.000 proteranih Srba iz Hrvatske, 200.000 proteranih Srba iz Sarajeva, kao i za neprebrojane hiljade pobijenih Srba u tom ratu, nema nikakve pravde niti kazne za počinioce tih zločina. 

- U pravosudnom smislu, ovi događaji su ili prećutani ili su vinovnici oslobođeni pred "sudovima". Ako tu imamo nejednak odnos, onda je sve jasno - rekao je Kovačević.
Ukoliko se pokrene postupak protiv njega, gradonačelnik Nikšića kaže da će time biti sve jasno.

Republika

Foto: Tanjug/K.SOFTIĆ

Groblje u Srebrenici

- U tom slučaju videće se da se radi po političkoj osnovi u sklopu obračuna sa srpskom narodom koji je, kao što vidimo, otpočeo rezolucijom koja je donesena u junu - rekao je Kovačević za Borbu.

Ručak u bašti posle ustoličenja Joanikija

Patrijarh srpski Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra. Poziv za prisustvo svečanom činu ustoličenja upućen je najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva. 

- Sveta arhijerejska liturgija koju služi Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija - stoji u pozivnici, u kojoj se precizira da će liturgija početi u devet sati u Cetinjskom manastiru.

Republika

Foto: Estok/Miloš Rafilović

Patrijarh Porfirije

Po završetku ustoličenja, prema protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što je samo potvrda da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana, koji već danima najavljuju okupljanja ispred manastira.

Doček za patrijarha Porfirija planiran je dan ranije, tačnije 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
Podsetimo, Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasedanju koje je održano 29. maja izabrao Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Prema rečima političkog analitičara Vladislava Dajkovića, desilo se ono što se i očekivalo.
- Zapadni centri moći su preko svojih lokalnih marionetskih političara uspeli da stave povez preko usta Srbima. Time, osim kršenja Ustavom zagarantovane slobode govora, oni krše i naše pravo na postojanje. Marko Kovačević je primer čestitog, časnog i porodičnog Srbina koji nikada ni mrava nije zgazio i, samim tim, sramota je što baš njega, pored svih korumpiranih političara bivšeg režima, saslušavaju u tužilaštvu - smatra Dajković.

VELIKI SKANDAL

Marko Bato Carević, predsednik opštine Budva, smatra da je saslušanje Kovačevića veliki skandal i da ovakve stvari treba da pokrenu srpski narod da se još više ujedini.

Zlatko Lutovac politički aktivista

Saslušanje Kovačevića je nastavak pritiska na srpski narod posle donošenja skandalozne rezolucije o Srebrenici. To je rezolucija koja ukida slobodu govora i za koju su nas, oni koji su je izglasali, ubeđivali da nije antisrpska. Želim da verujem da će crnogorsko tužilaštvo imati dovoljno pameti i da će odbaciti krivičnu prijavu jer, u protivnom, bi morali da uhapse većinu naroda u Crnoj Gori

- Potpuno se slažem s onim što je Marko Kovačević rekao, a to je da progon srpskog naroda traje već decenijama. Ne zaboravimo da je 400.000 Srba proterano iz Hrvatske, 200.000 iz Sarajeva, a niko se nije setio da to procesuira niti da obeleži kao genocid. Ovo je još jedan poziv na jedinstvo Srba i srpskog naroda da bi se ovakvim stvarima konačno stalo na put - smatra Carević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Jovan

19.08.2021 07:26

Doći će i naših 5 minuta

Radojica

20.08.2021 06:20

dokle bre? nisu nam to bracia!!

Slobodan Basic

01.09.2021 03:35

Dukanovica treba skinuti odma to je covek zla za sopstveni narod u Crnoj gori.Narod maso vnobda izade i srusi lopova i propalicubi saradnika zapadnih zlotvora i naredbi.Toje za pamet Srbskom narodu da gleda ko ce voditi Crnu Srbsku Crnu Goru.Padneli i jedna zrtva na Cetinju Milo je gotov.