PIROMANI ZAPALIŠE CELU MAKEDONIJU! Četvorica uhapšena! PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U DRŽAVI!

Autor:

Svet

05.08.2021

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska policija saopštila je da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Republika

Foto: tanjug/AP

Ilustracija

Vlada Severne Makedonije je zbog povećanog broja požara proglasila krizno stanje na teritoriji cele države u trajanju od 30 dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od srede, 4. avgusta je na snazi i kompletna zabrana kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi. 

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom.

 

Desetine požara gore u Severnoj Makedoniji, a prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom delu države.

 

U sredu je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda. U četvrtak ujutro u gašenju požara u okolini Pehčeva je angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije. Oni su bili u akciji i u sredu, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura.

U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske, a i iz Srbije. Predstavnik vatrogasne jedinice iz Blagoevgrada je informisao da je angažovan tim od 25 vatrogasaca iz Bugarske.

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena. U selu Čelopek u sredu su gorele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine.

Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vreme napustila svoj dom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading