SKANDAL! HRVATI SPREMAJU HAOS ZA GODIŠNJICU "OLUJE": Nastavljaju sa slavljenjem zločinačke prošlosti!

Autor: Republika.rs, Blic.rs

Svet

03.08.2021

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hrvatska država na čelu sa Zoranom Milanovićem i pred ovu proslavu godišnjice "Oluje" nastavlja sa slavljenjem svoje zločinačke prošlosti.

Foto: Tanjug

Zoran Milanović

O tome najbolje govore imena i zloglasna prošlost jedinica koje će ove godine biti odlikovane, ali i onih koje su u prošlosti dobijali odlikovanja.

Tako će, kako je najavljeno, predsednik Hrvatske Zoran Milanović jedno od odlikovanja dodeliti zloglasnoj Vojnoj policiji HVO čijom upravom je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Hagu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

U Vojnoj policiji HVO-a je delovao i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali. Kasnije je imenovan za šefa Službe za razmenu i Komisije za zatočeničke objekte, tela kojima su poverene odgovornosti u oblastima zatočenja i razmene zarobljenika.

Posebna nagrada biće dodeljena i Jedinici za posebne namene koja nosi ime Ludviga Pavlovića, zloglasnog člana čuvene Bugojanske grupe. Ta teroristička grupa je 1972. godine uhvaćena i osuđena zbog pokušaja oružanog rušenja poretka u SFRJ. Pavlović je jedini preživeli član te grupe, pošto je pred sudom u Sarajevu, umesto na smrtnu kaznu, osuđen na 20 godina zatvora. Odmah po izlasku priključio se hrvatskim paravojnim formacijama i učestvovao je u ratovima devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, gde je i poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima.

Milanović bi odlikovanje mogao uručiti i Željku DŽidiću, zapovedniku 3. bojne Vojne policije HVO-a u Mostaru koji je u oktobru 2011. pobegao u Hrvatsku uoči početka ponovljenog suđenja za ubistva zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. u Mostaru. Reč je o žrtvama iz Komande Četvrtog korpusa Armije RBiH u zgradi Vranica, a i istragu nad zarobljenicima na Mašinskom fakultetu u Mostaru, čiji posmrtni ostaci su pronađeni tek 2007, vodio je upravo DŽidić. Porodice ubijenih već 28 godina čekaju pravdu, a deo žrtava se i dalje vodi nestalima.

Imena po zloglasnim teroristima

Ovo nije prvi put da Hrvatska, dodelom nagrada uoči "Oluje", slavi svoju zločinačku tradiciju. Prošle godine je, primera radi, redom Nikole Šubića Zrinjskog odlikovana gardijska brigada HVO-a "Ante Bruno Bušić".

Za one koji ne znaju, Bruno Bušić je vođa ustaškog pokreta u emigraciji i jedan od najvatrenijih zagovornika obnavljanja NDH. Vratio se u zemlju i uhapšen je odmah po eskalaciji MASPOK-a 1971. godine, a u zatvoru je proveo tri godine. Po izlasku je napustio Jugoslaviju, a ubijen je u Parizu 1978. godine, baš kao i Ludvig Pavlović, po nerazjašnjenim okolnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading