PLAN NATO: Pocepati RS, prave bazu u Brčkom!

Autor:

Svet

04.12.2017

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci i NATO bi da izgrade vojnu bazu u Brčkom i tako praktično na dva dela pocepaju Republiku Srpsku, koja ne bi bila teritorijalno povezana.

Foto: pixabay.com
NATO spremio pakleni plan

Pakleni plan otvoreno je izneo Dejmon Vilson, potpredsednik Atlantskog saveta, tela koje deluje u okviru NATO i ima veliki uticaj na zvaničnu politiku Vašingtona.

Najnovija ideja plasirana je nakon što je Banjaluka odolela svim dosadašnjim američkim pokušajima da razvlaste RS i Milorada Dodika.

- SAD bi u Brčkom mogle da otvore veliku vojnu bazu, čime bi pokazale da im je i dalje u interesu prisustvo u ovom delu Evrope - izjavio je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz Vilson samo nekoliko dana posle predstavljanja zvaničnog izveštaja Atlantskog saveta kojim se traži veće američko vojno prisustvo u Evropi i mesec dana nakon što su Britanci saopštili da formiraju specijalni odred za brzo dejstvo na Balkanu, koji će takođe biti stacioniran u BiH.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski potvrdio je da bi s gledišta američkih interesa Brčko bilo idealno rešenje za bazu:

- Oni bi samo prešli preko mosta, ušli u Brčko i razdvojili RS na dva dela, sve uvijeno u oblandu savezničkih odnosa.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević dodaje da Vašington pokušava da dovede RS, a time i Srbiju, pred svršen čin.

- Oni žele da nasilno integrišu u NATO države srpskog naroda bez njihovog pristanka. Rasprava na Atlantskom savetu u SAD i nastup sa inicijativama poput pravljenja američke vojne baze u Brčkom su upravo nastavak te politike sračunate da se prisilnim sredstvima odvajanja srpskog naroda od Srbije preko BiH cela RS nasilno integriše u NATO, a time da i Srbija odustane od principa vojne neutralnosti i pridruži se ovom savezu - zaključuje Galijašević.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Poruka Dodika za Srpski telegraf: To neće moći!

Milorad Dodik za Srpski telegraf poručuje da od planova da se u Brčkom napravi NATO baza nema ništa. Kako kaže, za to je potrebna saglasnost sva tri entiteta, što Srbi kategorički odbacuju.

- Kratko i jasno: "Neće moći!" Treba odbaciti bilo kakav predlog da na prostoru BiH bude nova američka vojna ili NATO baza. Njihovo vojno prisustvo već je ovde dovoljno dugo da treba razgovarati o tome kako demilitarizovati BiH, a ne kako je dodatno militarizovati. Da bi neko, recimo, odlučivao o Brčkom, odluku moraju da donesu organi BiH - navodi predsednik RS.

On podseća i da je Narodna skupština RS već donela odluku o vojnoj neutralnosti.

- Brčko distrikt je zajedničko vlasništvo dva entiteta, nije u vlasništvu BiH, nego dva entiteta, tako piše u arbitražnoj odluci - podvlači Dodik.

On naglašava i da je ideja predsednika SAD Donalda Trampa sasvim drugačija, da je njegova predizborna kampanja i ono što je govorio u UN potpuno suprotno od onoga što govori Atlantski savet.

- Prema tome, previše je razlika i kontradiktornosti vezanih za zvaničnu politiku u samoj Americi koju prezentuje Tramp kao izabrani predsednik i nekih nevladinih struktura - objašnjava Dodik za Srpski telegraf.

NATO OPKOLJAVANJE SRBIJE I RS
  • crnogorska opozicija otkrila planove o izgradnja dve NATO baze u Crnoj Gori (Nikšić i Valdanos)
  • 600 britanskih specijalaca stiže u Bosnu
  • četiri britanska lovca tajfun patroliraće iznad Rumunije
  • ubrzano uvođenje Makedonije u NATO
  • vojna baza Bondstil na Kosovu
  • značajne američke i britanske snage na Kosovu
  • ubrzano naoružavanje Hrvatske, nabavka helikoptera, novih aviona...
  • najavljena izgradnja velikog komandnog centra u Bugarskoj
  • NATO brodovi neprestano patroliraju Jadranskim morem i Sredozemljem
  • Albanija, Makedonija i Bugarska najavile formiranje zajedničkih specijalnih snaga za brzo reagovanje

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading