KOLINDA PONAVLJA MANTRU: Hrvati žrtve "velikosrpske agresije"

Autor: Tanjug

Svet

02.12.2017

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je negirala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učcestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio "prva žrtva velikosrpske agresije".

Kao papagaj: Kolinda Grabar Kitarović

- Kao hrvatska predsednica želim još jednom potpuno jasno da kažem: istorijska je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susednoj državi i prvi joj se odupro - rekla je Kitarović tokom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz BiH.

Kako je dodala, "istorijska je istina da je Hrvatska tokom rata u BiH zbrinula stotine hiljada bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbeglica, te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih odbrambenih snaga, pruživši, u sladu s međunarodnim pravom, i svu drugu pomoć radi odbrane teritorijalnog integriteta i opstanka te države", prenela je Hina. 

Grabar-Kitarović tvrdi da Hrvatska nije učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu već da je kroz pune četiri godine branila BiH.


Prema njenim rečima, hrvatski narod je pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, "kako bi pridoneo miru i pomirenju". 

- S punim pokrićem u istorijskoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organizovan u jedinice Hrvatskog vijeća odbrane, dao presudan doprinos odbrani i opstanku BiH u prvim mesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljim operacijama njene odbrane i oslobađanja -rekla je Grabar-Kitarović. 

Osim vojnog, nastavila je s tvrdnjama Grabar-Kitarović, "Hrvatska je u saglasnosti s legalnim državnim telima BiH pružila i najveći mogući politicki i vojni doprinos njenoj odbrani, a konstruktivnim i odgovornim učešćem u postizanju Vašingtonskog i Dejtonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavljanje političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države".

- Sve ovo što se dogodilo na Haškom sudu nas još više motiviše da, s jedne strane, insistiramo na utvrđivanju i promovisanju istorijske istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH - poručila je predsednica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading