Politički komentator: Zemlje EU su protiv širenja na zapadni Balkan!

Autor:

Svet

29.06.2021

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milovan Jovanović novinar i politički komentator kaže da primer Severne Makedonije najslikovitije prikazuje svu bestidnost, nedoslednost i kratkovidost briselske birokratije.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Milovan Jovanović

Prema rečima Jovanovića za makedonski nedeljnik Fokus najveći problem nije Bugarska već činjenica da se u Evropi ne razmišlja ozbiljno o ​​širenju na zapadni Balkan u narednih deset godina.

- Ta tema je nepopularna i javno mnjenje u najvažnijim zemljama EU je protiv proširenja. EU je sa liste prioriteta svesno i namerno uklonila zapadni Balkan, a takva odluka je direktno omogućila veći uticaj trećih zemalja. Frustracija među Makedoncima i ostalim narodima zapadnog Balkana opravdano raste, jer najave evropskih zvaničnikada će se sve zemlje zapadnog Balkana pridružiti EU do 2025. nisu

ništa drugo osim besramne laži - smatra Jovanović.

- Francuski predsednik Emanuel Makron jasno je stavio do znanja 2017. godine da EU neće primati nove članice sve dok se sama ne reformiše. U međuvremenu pravila igre za pristupanje EU su se promenile. Stari princip da je sprovođenje i završetak reformi siguran put koji vodi ka članstvu više ne važi. Nova metodologija pregovaranja za pristupanje je toliko komplikovana i kompleksna da predstavlja još jednu obmanu u nizu - istakao je on i dodao:

"Sasvim je jasno da, i kada bi se u potpunosti nova metodologija primenjivala onako kako zahteva Brisel, nijedna od zemalja se ne bi približila EU u narednih 20 godina."

Obećanje iz Soluna 2003. da će sve države zapadnog Balkana postati deo EU ostalo je, kako kaže, neispunjeno do dan-danas.

- Situacija se može preokrenuti samo ako SAD upotrebe svoju političku snagu i autoritet u odnosima sa evropskim partnerima u cilju ubrzavanja EU integracija tako što bi celi zapadni Balkan hitno ušao u EU. Za novu američku administraciju zapadni Balkan će sigurno biti u fokusu, jer je on tačka preseka opasnih i toksičnih uticaja koji razaraju celi zapadni svijet - objašnjava Jovanović, prenosi RTV BN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading