NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Meduze iz kineske reke Jangce stigle u SAVU!

Autor: Republika

Svet

24.06.2021

16:33

Meduze iz najveće kineske reke Jangce, stigle su i u Savu, snimljene su u okolini Zagreba.

printskrin
Foto: Ilustracija

Kako je objavio hrvatski Jutarnji list, snimak neobičnih meduza poslao im je čitalac koji ga je načinio u Savi kod Zagreba.

Pojavu te vrste u nekim ribnjacima već su ranijih godina uočili i stanovnici Slavonije.

- Pojava slatkovodne meduze Craspedacusta sowerbii Lankester 1880. u reci Savi nije ništa čudno, s obzirom na to da je ta invazivna vrsta široko rasprostranjena u Evropi, kao i u celom svetu, osim u polarnim krajevima. Vrsta potiče iz istočne Azije, odnosno iz područja reke Jangce, i uglavnom se otkriva u stadijumu hidromeduze, iako su otkriveni i stadijumi polipa, koji su vrlo mali, pa ih je teško otkriti - rekao je dr Petar Kružić, vanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

On je dodao da tih meduza ima i u jezeru Čingi Lingi uz reku Dravu, te u reci Krki.

- Vrlo verovatno je ima i u ostalim slatkovodnim rekama i jezerima u Hrvatskoj, ali to još nije detaljno istraženo. Hrani se isključivo zooplanktonskim račićima, te prati dnevno-noćne migracije zooplanktona kojim se hrani. Smatra se da ne predstavlja opasnost za autohtonu slatkovodnu faunu, niti za čoveka, iako to treba još dodatno istražiti - naglasio je Petar Kružić.

Komentari (0)

Loading