ŠIPTARI TUŽILI CRNU GORU, TRAŽE IM DEO RAFAILOVIĆA! Skandal nad skandalima: Ta zemlja je naša, KUPILI SMO JE PRE 60 GODINA!

Autor: Republika

Svet

21.06.2021

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištana je tužila Crnu Goru i Opštinu Budvu tvrdeći da 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu čuvenog letovališta Rafailovići, pripada Kosovu.

RepublikaFoto: Wikipedia/Liilia Moroz, Tanjug/AP
Aljbin Kurti bi deo Rafailovića za sebe, Zdravko Krivokapić bez komentara  

Ministarstvo pravde nepriznate države Kosovo tužilo je Crnu Goru i Opštinu Budva, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište.

Kako tvrde vlasti iz Prištine, oni su pomenuto odmaralište kupili pre šest decenija, a od kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, objavile su podgoričke Vijesti, a prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu prištinske administracije, zatraživši od suda da je odbaci.

- Opština Budva je stava da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva - rečeno je iz Sekretarijata i napomenuto da se uredbom i Rezolucijom regulišu sporna pitanja u vezi sa državnom i drugom imovinom na teritoriji Kosova.

- Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi - navodi se još u odgovoru na tužbu.

Podsetimo, Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže "vlasništvo građana Kosova". Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Bobby

21.06.2021 10:38

Ех, ето ти сад свађе и међ' правом брашом.

Zevs

21.06.2021 11:53

Pa šta je sad, ili Crna Gora priznaje Kosovo ka državu ili ne. Kada odgovara onda je Rezolucija 1244 važeća, hoće da sede na dve stolice. U pravu je Kurti, ako ste nas priznali onda vracaj uzurpirano vlasništvo.

Odgovori 11 1
BreDragan

21.06.2021 13:40

Ako ALbanci prihvate sporazum o razgraničenju i razmeni teritorija, sve što je istočno od Sutomora i Podgorice pripašće Kosovu odnosno Velikoj Albaniji. Milo im se do sada (a Krivokapić nadalje) uvlačio i oni su ga koristili kao oruđe protiv Srbije. Zato još nisu ispostavili račun na teritorije ali polako dolazi i to vreme jer crnogorci nemaju više šta da prodaju. Obraz su prodali davno.

Odgovori 11 1
Jadranka

21.06.2021 13:53

?????? ne samo 4500 kvadrata nego cela budva i bar. Zar je moguce da ce se braca posvadjati oko 4500 kvadrata ?????